„О, Богове!”, възкликнах аз, докато гледах първия трейлър от небесния сикуъл на „Сблъсъкът на Титаните”. „О, Богове, защо сте полудели?” Но най-вече – защо Ви трябваше да правите сикуъл на филм, чиито единствени плюсове бяха плюсовете диоптри, които зрителите си сложиха след гледането му в 3D. А и след цирка на Тарсем Сингх, кому бе нужна още морска сол в раната? Нищо, сега поне заглавието е по-оригинално – „Гневът на Титаните” – и казвам „ориг“инално, само защото звучи като оригня на арабска камила.

Напълно разбирам защо Титаните са разгневени – явно и те са гледали филма от 2010-та и са леко обидени от скверната светлина, в която бяха представени. Там един подивял селянин, който впоследствие се оказа полу-бог и цял-дебил, победи армия от митични твари, но вместо със сила и ловкост, ги уби с актьорска игра, по-дървена и от най-твърдата сопа. Точно така, говоря за Сам Уортингтън, когото обичам да наричам Worthnothing-тън, защото е вярно. За нещастие, тук той отново е на предни позиции, завтаряйки ролята си на Персей, но този път имаме коренна разлика – косата му е по-дълга, което явно е много важно изискване за сюжета. Все пак са минали 10 години от първия филм, а с това примитивно ниво на фризьорство в Древна Елада, еволюиралата му прическа със сигурност ще е най-реалистичното нещо в продължението.

Режисьор на двойката е Джонатан Лийбсман, отговорен за тазгодишния „Битка: ЛА” и други странни филми без никаква стойност за киното. От рекламните кадри личи, че господинът се е справил доста по-добре от колегата си Летерие, но това не е кой знае какъв подвиг, като се има предвид, че дори клиент на Бойчиновци може да се справи с режисурата по-добре от Летерие. Иначе трейлърът усилено мирише на епика, но все още се опитвам да разбера дали ароматът не идва от домашните ми терлици. За Вашето добро настроение се грижи Персей, който отново подскача, вика, ежи се, бяга и пак подскача, ако не сте го видели първия път. И всичко това, на фона на доста неправилно селектиран ремикс на Sweet Dreams за децата. Общо взето, „Гневът на Титаните” притежава весела jump & run атмосфера с приказен привкус и излиза през март догодина, а това означава, че имам точно три месеца, през които няма да се сещам за него.