Когато човек няма какво да прави, мисли глупости. Това се отнася най-силно за мен и днес ще Ви го докажа за пореден път, тъй като съм Ви приготвил списък на тринадесетте най-често употребявани фрази в холивудските филми.

Напълно съм наясно, че това е твърде кратък лист и съвсем не съдържа всички редовно повтарящи се реплики в киното, но съм почти убеден, че едва ли има по-често срещани изказвания от долупосочените. Всички се сещате за какво говоря – за онези изтъркани изречения, които неизбежно биват употребени в даден момент от филма и които са толкова клиширани, че лесно бихме предвидили кога и за кого ще бъдат изказани. Естествено, изключвам профаниите /STFU-style/, тъй като те със сигурност биха изцапали първите три-четири позиции. Вместо това съм се съсредоточил в емблематичните изрази, които чуваме поне два-три пъти във всеки филм.

1. YOU LOOK LIKE SHIT

Това е доказано най-често срещаната фраза в киното. Използва се винаги, когато героят е прясно пребит, страда от тежка форма на махмурлук или е недоспал. Но има още куп приложения, както може да видите от следния клип:

2. LET`S GET OUT OF HERE/GET OUT OF THERE

Една от най-често срещаните реплики, която е подходяща за всяка ситуация. Приложението й е универсално.

3. WE`VE GOT COMPANY

Обикновено се казва, когато героите са преследвани от някого. Или когато двама души имат обща фирма.

4. I NEED A DRINK

Няма проблем на лирическия герой, който да не може да бъде решен с една чаша скоч/бърбън/уиски. Често води до реплика 1.

5. IF I TELL YOU, I`LL HAVE TO KILL YOU

Несъмнено клиширано изказване, изпълнено с романтика и чар. Интересното при него е, че ако съответното „нещо“ бъде казано, това често води до реплика 13.

6. LET`S CUT TO THE CHASE

Използва се, ако някой иска да премине направо към темата на разговора или да прескочи даден филм към преследването.

7. IT`S GOING TO BLOW

Нещо някъде винаги избухва в холивудските филми, така че почти няма да се разминете без тази реплика. Най-добре звучи от устите на Арнолд Шварценегер. Понякога е последвана от реплика 2.

8. I`M TOO OLD FOR THIS SHIT

Тази реплика стана най-популярна от „Смъртоносно оръжие“ и е изричана от възрастен герой, който има няколко дни/месеца до пенсия. В редки случаи се използва от хора, които са прекарали твърде много време в тоалетната по голяма нужда.

9. ARE YOU GOING SOMEWHERE?

Всеки човек, който се движи отива някъде, така че този въпрос е излишен, но иронично – доста често срещан в киното. По същество е риторичен и се задава на герои, които не би трябвало да отиват никъде, но го правят.

10. I HAVE A BAD FEELING ABOUT THIS

Оби-1-Кеноби направи фразата известна и много други последваха примера му. Тя е предвестник на неприятности, така че е нормално да доведе до реплики 3 и/или 7.

11. YOU HAVE NO IDEA… (what you`re dealing with/what I`m capable of)

Явно е нормално за американците да нямат идея с какво се захващат чак докато някой не им го уточни. Често тази реплика включва наличие на его.

12. YOU`RE OFF THE CASE

Много често детективите правят беля, след която капитанът им отнема случая. Това е някак задължително за всеки филм и не знам как самите герои не са се усетили още. Понякога може да се използва за човек, който е излязъл от куфар или кутия.

13. PREPARE TO DIE

От съществена важност е даденият герой да бъде предупреден за идущата му кончина, за да има възможност да се приведе в приличен външен вид и посрещне смъртта достойно.

Призовавам по-наблюдателните от Вас да допълнят списъка с коментарите си, защото на мен не ми се занимава повече.