С наближаването на новия „Хелоуин“ /празникът И филмът/ се замислих колко американски хоръра са центрирани около определен традиционен ден от календара. То не бяха простотии като “Friday the 13-th“, “My Bloody Valentine”, “Black Christmas”, „Silent Night, Deadly Night“ /за Коледа са най-много/, “Leprechaun” /денят на Св. Патрик/, „April Fool’s Day“ и т.н., не бяха антологии като “The Holidays”, не бяха и общо десетките им безсмислени продължения за последните 30 години.

1

Очевидно американците наистина обожават да гледат как умират хора по време на празници. Това ме жегна на патриотично ниво и се зачудих с какво нашите обичаи са по-лоши от западните, че никой не иска да прави хоръри за тях? Нима си нямаме достатъчно популярни, и в същото време малоумни, поводи в църковния календар? На прима виста получих десет идеи за бъдещи хорър франчайзи, които смятам да изпратя на НФЦ за одобрение. Поправете ме, ако пропускам нещо.

1. От създателите на „Остани жив“. В деня след Нова Година беглец от близката лудница, облечен в народна носия и ямурлук, дебне жителите на село във Витоша и ги убива един по един с гега. Почеркът му е да оставят гевреци до труповете. – „СУРВАКАРЯТ-МАНИАК“.

2. На 06.01. малкото циганче Данчо се хвърля в студените води на Тунджа, за да извади кръста и да го продаде на вторични суровини… но така и не излиза. 27 години по-късно, той се завръща като полтъргайст, който тормози жителите на Калофер и притежава супернатуралните умения да краде електричество. Оказва се, че гетото му е построено върху старо гробище и когато местният кмет събаря незаконните постройки, полтъргайстът се изпарява. – „ЙОРДАНОВДЕН: ПРОКЛЯТИЕТО“

3. В нощта на 01.03 семейство социопати, предвождано от лудата Марта и двамата й изродени братя, всяват ужас из балкана, посичайки двойки тийнейджъри и закачайки върху дрехите им плетени фигурки. Накрая полицията успява да застреля серийните убийци с псевдоними „Малък Сечко“ и „Голям Сечко“, но сестрата успява да избяга… поне до следващата година. – „КЪРВАВАТА БАБА МАРТА“.

4. Спиноф на „Йордановден“. Майката на циганчето Данчо, полудяла от скръб покрай кончината на първородното от 12-те си деца, взема брадвичката в свои ръце и всяка година на 08.03 коли мъже, приличащи на първия й братовчед, който навремето я е „откраднал“ и превърнал в инкубатор. В Мах`лата никой не може да те чуе как крещиш. – „МУРГАВАТА ВДОВИЦА“.

5. Всяка година в нощта на 14.02. пияният селянин Трифчо обикаля тракийските ферми и убива с лозарска ножица, защото е получил ментално разстройство, след като булката му се е залюбила с комшията Кольо Краваря. Характерно за него е, че вони на джибри и жертвите му винаги първо го помирисват, преди да го видят. – „ОТМЪЩЕНИЕТО НА ЗАРЕЗАН“.

6. По мотиви от „Убийствен пъзел“. Момче от Странджа, родено с безчувствени ходила, израства в пансион за луди и това го травмира. 27 години по-късно, той бяга и решава да отмъсти на всички, които са му се подигравали, като отвлича хора и ги затваря в стаи, където подът е от горяща жар. Кара ги да играят на извратена игра – да прекосят стаята с боси крака или да умрат – изборът е техен.  Публиката ще го оцени като „Торба с лайна… минус торбата.“ – „НЕСТИНАРЯТ ОТ АДА“

7. Психопат, отгледан от кокошки, обикаля Добруджа с маска на петел и всяка година на 02.02 убива млади ветеринари, за да отмъсти, задето родителите му са били погрешно евтаназирани, поради съмнения за птичи грип. – „ДЕНЯТ НА ПЕТЕЛА“.

8. В селското гробище три пъти в годината откриват мъртъвци. /непогребани такива, имам предвид/ Оказва се, че в района снове умствено изостанал бивш гробар, който удушва с голи ръце всеки, осмелил се да остане затворен в гробището след работното му време. – „ЗАДУШНИЦА“.

9. Безпризорен шпаньол става жертва на брутален езически ритуал. Това го кара да озлобее и побеснее, започвайки периодично да убива заблудени ловци в гората. Критиците ще го опишат като „комбинация между “Куджо“ и тъп филм“ – „СМЪРТОНОСНО ТРИЧАНЕ“.

10. Сикуъл на „Смъртоносно тричане“. Безпризорната мастия оцелява и е опитомена от див канибал, който се облича като кукер и яде туристи в Източна България. Феновете на оригинала ще го обявят за „същият, само че по-зле“. Заглавието е „КУКЕР ШПАНЬОЛ“. /схванахте ли?/