След „Тъмната кула” не очаквах, че „ТО” ще ми хареса и се оказах прав – не ми хареса.

I.T.

В главната роля е клоун, който се взема насериозно, ала нека това не Ви заблуждава – филмът не е български. Просто някакъв прогресивно оплешивяващ шут на име Мъдрия Пени, уволнен от четвъртия сезон на “American Horror Story”, плаши група деца като им показва червени балони, останали от митинг на БСП.

Стивън Кинг /или „Стивън Вселенски”, защото отчаяно афишира собствената си вселена/ продължава да пробутва златните си шлагери в консервирано състояние, но за разлика от книгата, събитията на филма са умишлено преместени в 1989 година, тъй като „Stranger Things” вече показа, че задруга от хърба, невротик, еврейче, женско, шопар и негър през 80-те струват повече от всякаква оригиналност. Важното е да смърди на носталгия и чат-пат на фона да се вижда киноафиша с „Батман” и „Смъртоносно оръжие 2”.

В „ТО има всичко за ценителите на добрия вкус – джувенилен хумор с генитална насоченост, както и jump scares, които са по-евтини от тарифата на проститутка с туберколоза. През цялото време обаче си мислех, че нещо му липсва и накрая се сетих – не беше липсата на голи сцени, а на Кари Фукунага – човекът, който трябваше да го режисира, преди дебилното продуцентско дуо Katzsmith да го прогони.

Подир него си замина и уродливата форма на живот Уил Пултър, който трябваше да играе щурия детски аниматор Пениуайз. Сега негов сурогат е малкото семе, пораснало от скротума на Стелан Скарсгард, а именно Бил Скарсгард, който притеснява непълнолетниците от гр. Дери с кошмари преди Коледа. Скарсгард наистина иска да бъде страшен със своята Скуби Ду интонация, но е далеч от класата на Тим Къри. Вместо да се страхувам от Мъдрия Пени, през повечето време му съчувствах, защото приличаше на умствено болен тийнейджър, който е изпълнил детската си мечта да е палячо в цирка, благодарение на фондацията Make-A-Wish. Плюс това няма как да се уплаша от нещо, което живее в канализацията, където основно живеят само две неща /лайна и костенурки-нинджи/ и какво да Ви кажа – в Дери няма костенурки-нинджи.

Без добър режисьор и въздействащ злодей, „ТО“ е принизен до модификация на „Странни неща-с-клоун“ и технически погледнато най-големият му ужас е фактът, че ще има продължение. А докато го чакам, ще отида да се рея. Като наакани гащи, подухвани от вятъра. Вие също идете някъде другаде. Навсякъде, освен на прожекцията на „ТО”.

3.7/10