13 Reasons Why (2017)

13ReasonsWhy

Не съм тийнейджърка и не знам какви простотии се лутат из мозъците им с форма на кифла, затова може и да не съм разбрал Голямата Идея на сериала, но това, което разбрах е, че когато трябваше да избирам между него или третия сезон на „Светкавицата”, направих погрешния избор. Не че и в двата няма тъпи, но безбожно красиви, юноши – просто единият е с много по-нелогичен, абсурден и неправдоподобен сюжет. Другият е „Светкавицата”.

1. „13 Reasons Why“ ще Ви накара да си извадите стария уокмен и да си пуснете касетка с Dr. Alban… или DJ BoBo… или Snap!… или каквото беше модерно в края на миналия век. Наречете ме застаряващ традиционалист, но когато гледам как някакви лешперчета, родени два часа след Y2K, се опитват да изкарват слушането на аудио касетки като нещо „готино“ и old-school, ми иде да си издрайфам единия бъбрек.

2. Шоуто е расово и сексуално коректно и включва всички етноси, плюс минимум 2 педераста, 1 лесбийка, поне 1 пансексуален и задължително 1 байкюриъс, всичко това в един учебен клас. Следващият сезон очаквам травестит и/или хермафродит, по избор на авторите. MARVEL наистина трябва да се поучат от този сериал, ако смятат да се диверсифицират.

3. Той ще Ви докаже, че в обикновените американски училища виреят най-красивите тийнейджъри в световен мащаб. Какъв е този прекрасен генетичен басейн, каква е тази колекция от лицево съвършенство? САЩ не бяха ли най-наднормената държава? Къде са им дебелите копелдаци, когато искаш да се идентифицираш с някой от героите?

4. Сериалът е толкова реалистичен, че когато персонаж има лека рана на главата, лепенката му стои до края на сезона. Не знам за Вас, но ако рана на главата не се лекува с лепенка в продължение на няколко седмици, значи някой трябва спешно да уведоми личния си лекар, или просто съответната глава е празна и какво да Ви кажа – никой не уведоми личния си лекар…

5. В него има висок азиатец, шампион по баскетбол и не, това не е научна фантастика.

6. Сюжетът описва нелеките премеждия на непълнолетницата Хана, която се е себеликвидиралала, тъй като някой я е щипнал по дупенцето, но преди това е записала 13 аудио касетки, в които обвинява други хора за това, че е слабохарактерна. Псевдо-мъченическите й излияния придават на самоубийството приказно-елегантен оттенък, който доста тийнейджъри ще поискат да имитират и, без да се правя на лош пророк, очаквам поне 2 /два/ смъртни случая, инспирирани от сериала в близката година. Лошо няма, това просто означава, че Естественият подбор работи.

13

7. Сериалът е по книга и гледането му ще Ви откаже от четенето й, което винаги е плюс, особено за ценителите на добрия писателски стил, като Вас. /все пак сте фенове на моите „ревюта”/

8. В него главната героиня инвестира повече енергия и ентусиазъм в планирането на самоубийството си, отколкото в ученето си, но после се муси, когато й кажат, че оценките й са слаби. За разлика от трътлестото й телце.

9. В него тийнейджъри се самоекзекутират on-demand, защото не знаят какво искат. Аман от презадоволени американски бохемчета с техните измислени проблеми, прав ли съм? Шибаните милениъли, морбилите да ги тръшнат! Нито може да живееш с тях, нито да ги убиеш… но винаги може да изчакаш да се самозатрият.

10. Мелодрамата е продуцирана от Селена Гомес и в даден момент тя е трябвало да играе централната роля на Хана, което е чудесно, понеже наистина ми трябваше още 1 /една/ причина защо главната героиня да се утрепе във вана с кръв.

11. Нежните душици ще го одобрят, понеже главният герой хлътва по момиче, което през цялото време се държи надменно и присмехулно с него, и която избира алфа-атлетите пред него, а единственият път, когато преминават friend-зоната, тя го пропъжда, защото й напомня какви отрепки са съучениците й. Ако думите „Вечна” и „Любов” не описват тези тотално хармонични и споделено-романтични отношения, то не знам кои биха ги описали.

12. За щастие, поне финалът е оптимистичен – с още едно самоубийство на младежка утайка за втория сезон, където вместо аудио касетки ще се менкат грамофонни плочи и който най-вероятно ще се нарича „Още 13 начина да изгубите един час от живота си”, с подзаглавие „Този път никой няма да се върже”.

13. Цялата фабула се върти около разлигавена фльорца с attention-whore комплекси, подхранени от редовни заревавания, че или някой е я изнасилил /което технически не е вярно/, или че е станала популярна, заради готиния си задник /което всъщност е комплимент/, или че никой не иска да й е приятел /защото компанията й е видимо натоварваща/ и не искам да бъда груб, но ако това са причини за ритуално самоубийство, то моля заповядай и ни освободи от бремето на патетичното си съществуване, г-це Хана Монтана! Селска пикла, която дори не знае какви са тежестите на истинския живот, защото виси спокойно на гърба на мама и тате, е тръгнала да се оплаква от житейски травми, за които даже аудиторията на в-к „Лична драма” и форума на teenproblem.net биха се присмели с презрение. Ай, сиктир!

Накратко, в произволен епизод на „16 and Pregnantима повече човешка мъка, заслужаваща суицид, отколкото във всичките тринадесет касетки на Хана, но, въпреки това, препоръчвам гледането му в два конкретни случая – а/ ако гаджето Ви е фенка на книгата и искате да се правите на ангажирани към интересите й, или б/ ако гаджето Ви дразни и искате да разберете как да я докарате до самоубийство. Успех!