Ако в интернет има нещо по-ужасно от това да научите, че любимият Ви порно сайт е станал платен, то това е да попаднете на новина, служеща като контролен изстрел в тила на детството Ви. Докато снощи си сърфирах из онлайн океана от безсмислена информация, попаднах на нещо, което накара сърфът ми, а може би и нещо повече в мен, да се счупи.

logo

Не знам дали следите новини, които не включват Бойко Борисов в себе си, но след около три месеца и 14 дни ще излезе нов “Star Wars” филм. Той ще се различава от останалите по много неща – най-вече с факта, че няма да има номер в заглавието, но и с чисто новите си персонажи. Един от тях предизвика шокова вълна по цялото ми тяло, основно под формата на гръбначни тръпки. Става въпрос за новия дроид С2-B5, каквото и да означава това. /spoiler alert: означава, че ще е негър/

Е, разбира се, че няма да е гето-негър, а и няма да е единственият вакъл робот във филма, но ще е първият черен дроид от династията на R2-D2 и ако си мислите, че преувеличавам с расовите епитети, нека видим описанието му. Той ще е имперски дроид, служещ безропотно на Дарт Вейдър, без лична свобода и с регулярни изтривания на паметта за поддържане на пълен контрол. Така, нека обобщим – черен слуга, без право на собствена воля и под контрола на бял господар? Точно така, търсената дума е „роб”. Не знам дали усещате, но в напъните си да бъдат политически коректни, DISNEY не само прекаляват с blackwashing-а, но и волю-неволю вършат точно обратното на политическа коректност. Освен, ако не говорим за някакъв sci-fi римейк на „12 Years a Slave, а всички знаем, че не случаят не е такъв.

C2-B5

Made in Alabama

Блекуошинга напоследък стана доста модерен в Холивуд. Ако не сте запознати с термина, това е противоположното на „уайтуошинг”, а именно – актуалното и често ненужно „негризиране” на филмите. Вече всички знаят, че Роланд от „Тъмната кула“ на Стивън Кинг ще се играе от Идрис Елба, но по-скорошните случаи са слуховете за чернокожа Айрън Уомънка, противоречивия избор на афроамериканка за ролята на Мери Джейн в “Spiderman Homecoming”, а сега и това? Не съм ксенофоб, но сериозно – кому са нужни тези евтини рокади? Очевидно е, че Гарет Едуардс иска да изкара “Rogue One” като най-мрачния Star Wars, но не всичко в него трябва да е „dark”, нали така? Ироничното е, че роботският изблик на афро-пауър идва броени дни след показния арест на Крис Браун и седмици след rape-скандала с Нейт Паркър, от когото се очакваше да направи расова революция със своя “The Birth of a Nation”.

Не искам да се меся в неща, които не са моя работа, но Холивуд трябва да се усмири и да спре да ни навира в лицето герои, които са там, само заради черния си цвят. Естествено, може и да греша – така например Зорд от „Бенджи, Закс и Звездния принц” също бе черен, но спомените ми за сериала са все още позитивни. Както и да е, очаквам с нетърпение да видя как N1-G3R, или както там му беше серийния номер, се справя с обработването на космическите плантации под хоровия звук на светлинни камшици и се надявам в близко бъдеще да видим черен Йода, а защо не и черен Джаба?

И за да приключа в петъчен стил, Ви предлагам да си разведрим настроението с малко тематичен хумор от пародийно естество.

rogue1