Пускам тоя трейлър, защото самото му излизане на бял свят е едно малко пре-коледно Чудо. Филмът по книгата на Макс Брукс „Z-та Световна Война” беше пронизан от толкова брутални проблеми в продукцията си, че много хора /вкл. един от продуцентите и главен играч – Брадли Пит/ бяха вдигнали ръце и не очакваха въобще да стигне до кината.

Като се започне от архаичната режисура на Марк Форстър, който изгуби контрол върху филма до степен, в която насмалко да доведе до своеобразен бунт на екипа, организиран и предвождан от оператора Робърт Ричардсън; премине се през рязкото надвишаване на предвидения бюджет с десетки милиони, та чак до момента, когато „готовият“ филм бе пуснат на Парамаунт, от студиото категорично заявиха, че втората му половина е практически негледаема и трябва да се заснеме наново. Айде пак няколко седмици допълнителен стрес, паник атаки, долари на вятъра и пиронът в ковчега – наемането на Деймън Линделоф /”Lost”/ за преработка на сценария. Майка Ви стара, Парамаунт, Вие гледали ли сте изобщо „Прометей”? Да викнете Линделоф да Ви оправя сценария е като да викнете къртица да Ви оправя двора, ебати шматките!

Книгата не съм я чел, но всички я хвалят, което автоматично означава, че едва ли е кой знае какво. /ревю може да прочетете ТУК/ Това обаче не е проблем, тъй като отдавна се подочу, че филмът няма да има много общо с нея, освен заглавието и не-мъртвата плът. Самата история проследява последиците от поредния зомби-апокалипсис /може би трети или четвърти за тази година, но кой ли ги брои?/, който се развихря по света и у нас, а водещото лице е брадясалото такова на Брад Пит. Освен него във филма участват и няколко други актьора, като например Мириел Енос /онази грозната от “The Killing”/ и – както вече казах – няколко други актьора.

Противно на това, което се твърди във втория абзац, режисурата на Форстър не ми се стори толкова отчайваща. Този човек получи твърде много незаслужени хули за екшъна в „Спектърът на утехата” /въпреки че точно екшън сцените му са едни от най-реалистични такива в Бонд-филм/, но истината е, че Форстър е талантлив режисьор и всеки гледал “Stay” може да потвърди това. Ето защо, вярвам че плешивият творец не е виновен за /евентуалния/ провал на „Z-та Световна война”, още повече, че трейлърът показва доста качествени кадри, някои от които определено го издигат с поне две нива над традиционните зомби-фъшкии. Е, Вавилонската кула от трупове накрая е леко взаимствана от „Звездни рейнджъри”, но нищо – не може да претендираме за оригиналност, когато говорим за зомби-апокалипсис.

Продуцентът Б. Пит не криеше желанието си да сътвори цяла трилогия от сюжета на книгата, но сега тази идея май ще си остане само в аризонските му мечти. Де да беше кастнал Мила Йовович в главната роля – така хем щеше да гарантира поне четири продължения в 3-D, хем щеше да попречи за създаването на „Заразно зло: Възмездие”.