Мумията се завръща. Не, не, това прозвуча като тъп филм с Брендън Фрейзър и Скалата. Имах предвид, че Мумията се завръща, демек ще й правят рибуут. Точно така, правилно прочетохте – само след две години ще гледаме ултимативното дежа вю /рибуут на римейк/, като туистът в случая ще е наличието на врътка и трътка. Врътката е, че действието на модерната версия ще се развива в наши дни, а трътката е Лен Уайзман. Мда, калпавото режисьорче е призовано да ръководи продукцията, което просто доказва общоизвестния факт, че никой в Холивуд не е гледал новия „Зов за завръщане”.

Уайзман е екзалтиран от проекта и смята да вложи в него всяка своя мозъчна клетка, колкото и една да е тя. Но нека не прекаляваме – Лен Уайзман е само седмото нещо, което не е наред в този римейк. Главният проблем се нарича Джон Спейтс и тези от Вас, които са гледали „Когато падне мрак” знаят какво имам предвид. Спейтс е написал сценарий за новата Мумия, комбиниращ съвременния сетинг с научна фантастика, инспирирана от книгите на Майкъл Крайтън. Това щеше да звучи интригуващо, ако вече не бяхме гледали един друг негов боклук, който си вярваше, че е научна фантастика, а именно – „Прометеус”. Там Спейтс показа, че разбира от писане точно толкова, колкото разбира и от наука, а именно – хич. Но въпреки това, точно той е Избраният сценарист и неговата креативна мощ, комбинирана с креативната /не/мощ на Уайзман, са сигурна гаранция за успех.

Предишният римейк на „Мумията” беше от 1999-та година и се отличаваше с това, че представляваше половината добри филми от кариерата на Брендан Фрейзър и единственият гледаем филм на Стивън Сомърс. Последваха един срамен и един безсрамен сикуъл, а после даже и спиноф за Краля на Скорпионите, в който стана ясно, че дигиталната версия на Скалата от края на „Мумията се завръща” играе по-добре от реалната му версия. „Мумията“ на Сомърс беше приятно филмче, не споря, но в основата си бе просто забавна приказка, а единствената разлика между него и нормалните приказки бе, че вторите са подходящи и за възрастни. Сега обаче, новата Мумия явно ще гони някаква „по-мрачна” атмосфера и сериозна аудитория. Имайки предвид миналото на Уайзман, едва ли трябва да очакваме R-рейтинг, така че единственото по-мрачно нещо в него може би ще е, ако някой от героите носи слънчеви очила или черен латексов костюм.

Отляво: Лен Уайзман, отдясно: зрител на филм на Лен Уайзман, умрял от скука

Винаги съм вярвал, че ако човек иска да остане сам със себе си, трябва да гледа филм на Лен Уайзман на кино, защото вероятността там да има втори зрител е по-малка от вероятността там да има и един такъв. Уайзман е изцапал почти всичко, до което се докосне през последните години, като се започне от четвъртия „Умирай трудно” и се стигне до гащите на съпругата му. Не мога да си обясня защо точно той трябва да се занимава с един потенциално успешен рибуут като „Мумията”. За разлика от някои други опити, точно този рибуут е логичен, най-малкото защото в момента Юнивърсъл нямат млекодаен франчайз, от който да точат ресурси в продължение на десетилетие, без да си дават много зор, също както правят колегите им от Дисни с „Карибски пирати” и от Парамаунт с „Трансформърс”. Дразни ме само, че от всички некадърни режисьори без работа, търкалящи по Сънсет булевард и размахващи изрязани парчета от картон с надпис „Правя свирки срещу храна!”, кауните от Юнивърсъл са избрали точно Лени. Едва ли е било заради богатата му филмография, а по-скоро заради нежната му натура на радиоуправляем пъпет, който кляка пред всяка студийна команда. По-важното обаче е, че щом той е режисьор, ще има работа и за Кейт Бекинсейл, а това е плюс, тъй като всички знаем, че най-доброто нещо във филмите на Лен Уайзман е жена му. /освен ако не играе мумия, разбира се/