Откакто „Здрач” повреди поп-културата на 21 век, по книжарниците плъзнаха едни такива книги, наречени young adult новели, които не са точно за young читатели /тъй като нямат картинки за оцветяване/, но определено не са и за adult такива, освен ако не искате спешно да вкарате някой adult в кома с четенето им. След края на „Здрач”, Холивуд осъзна нуждата да продължи с този романтичен-тийн-хорър тренд, затова и през март догодина се задава „Топли тела” – нежната басня за любовта между блондинка и труп. Но само месец преди него, литературните фенки ще бъдат облажени с още една YA адаптация и за разлика от „Топли тела”, в нея момчето няма извинение, че е безмозъчно.

„Прелестни създания” прави комбинация между най-гледаните вампирски простоти за последните няколко години /”Здрач” и „Истинска кръв”/ и ги събира по един доста забавен начин. Използва премиса им наопаки – този път мистериозното същество е женското, докато мъжкото е заблудената attention whore, а героите са поставени в сетинга на „Истинска кръв” или Дълбокия американски юг, респективно – Южна Керълайна. За щастие, вместо вампири имаме недораслата вуду-магьосничка Лена, която трябва да избере Светлата или Тъмната страна на 16-годишния си рожден ден. За да й помогне в избора, пристига селското ергенче Итън, с което тя усеща някаква първична връзка, най-вероятно защото все пак става въпрос за Дълбокия юг и има голяма вероятност двамата да се окажат брат и сестра от инцест между реднеци. По-странното обаче е, че филмът се нарича „beautiful creatures”, а аз не видях нито едно такова в трейлъра.

Не съм чел книгата, но по това, което виждам в интернет, някой я е чел и дори харесал. Съмнявам се, че „Прелестни създания” ще повтори успеха на вампирската серия, нито че ще трансформира дуото си невзрачни актьорчета в медийни сензации като Стюърт и Патинсън, но пробите и грешките учат най-добре. Интересното е, че за сметка на главните герои, второстепените са доста известни /Джеръми Айрънс, Ема Томпсън, Виола Дейвис и Еми Росъм/, а още по-интересното е, че точно в това време синът на Джеръми /Макс Айрънс/ също играе в young adult филм – „The Host” по романа на С. Майер. YA жанрът придобива съвсем нови измерения, щом в него вече участват едновременно синове /young/ и бащи /adult/. Премиерата на филма е насрочена за денят-преди-Св. Вальо /13.02/, с цел да се спечелят сърцата и душите на романтично настроените квачки, но ако ще давам пари за този празник, ще ги дам за „Умирай трудно 5” /14.02/, а не за поредния „Здрач”-wannabe.