Хм, с какво да Ви занимая днес? Говорил съм Ви за вампири срещу върколаци, пришълци срещу хищници, кравари срещу марсианци, каубои срещу нинджи и дори динозаври срещу извънземни. Но днес открих, че има още една невъзможна комбинация от същества, която ще залее кината догодина и тя е… вампири срещу леприкони. Давам Ви 5 секунди, за да процесирате шока – 5, 4, 3, 2, 1… ОК, осъзнахте ли се? Не, нали? Пет секунди са прекалено малко за подобна простотия.

Та така, стигнахме до поредната дупка и тя се нарича „Вампири срещу Леприкони”. За вампирите е ясно, те са навсякъде. Но защо горките леприкони са подложени на това мъчение? Тези игриви създания не притесняваха никого и след „Леприкон 4” на никого вече не му пукаше за тях. Те не са секси, не са модерни, нямат си многомилионна фен-база от изтрещели кокошки и хората се сещат за тях, само ако зърнат грозно джудже по улицата. От една страна „Вампири срещу Леприкони” може да се приеме философски – като конфликт на високите и красивите /вампири/ срещу ниските и нелицеприятните /леприкони/, но това пък би довело до височинно-възпрепятствани писъци за дискриминация. От друга страна, филмът отново показва отчаянието на съвременните сценаристи, които явно си имат някаква таблица, разделена на две графи, всяка с различни приказни същества – просто трябва да посочат със затворени очи по един ред, да добавят „срещу”, и воала! – заглавието на новия им сценарий е готово.

Горното нещо е мислено от Спенсър Райт и ако никога не сте чували името му, това не е срамно, а дори напротив – показва, че не се интересувате от тъпи филми. Идеята му е получила финансиране и продукцията е планирана да излезе догодина, като на режисьорското гърне е поставен някой си Алан Гилдеа. Постерът го промотира като „визионер”, макар че според мен е редно човек да заснеме поне един пълнометражен филм, преди някой да се обръща към него с нещо по-различно от „Ей, тоя!” Снимките ще протекат в Северна Ирландия, а заклетият леприкон Уоруик Дейвис /“Уилоу“/ сигурно вече обладава телефоните, опитвайки се да си уреди участие. Съжалявам, Уоруик, но и аз, и агентът ти знаем, че единственият начин да ти дадат роля някъде е, ако някой трябва да играе дънер.

Видно от заглавието, едва ли Ви трябва жокер, за да разберете за какво иде реч. Точно така, ще има вампири и о, да, ще има и леприкони. Действието се развива в малко ирландско селце, което е обсадено от кръвопийци, целящи да освободят древна тайна, намираща се под земята и да отворят портал към Ада. В същото време, стадо леприкони се съюзяват срещу натрапниците, узурпирали родината им и следвайки стъпките на Уилям Уолъс, организират въстание – най-вероятно защото са уплашени, че вампирите ще откраднат грижливо складираните им делви със злато. Това е сюжетът. Не знам дали сте очаквали нещо повече, но ако е така, значи сте малоумни.

Мога само да презюмирам за фолклорния спектакъл, който ни очаква. Озлобени вампири с подострени кучешки зъби срещу припкащи по ливадите полуръстове, отбраняващи се с вълшебни четирилистни детелини. Очертава се сблъсък на титани и освен, ако зелените миджити имат много сериозен коз в миниатюрните си ръкавчета, като например някаква ниска Боримечка или функциониращо Черешово топче, смея да заявя, че бунтът им няма да пожъне боксофис успех. Въпреки всичко обаче, аз съм заинтригуван и с нетърпение очаквам първия трейлър. /ха-ха… ха/