Тъжен ден за феновете на бледоликата Бела и белокожия Едуард, но щастлив ден за всички останали – преди малко излезе последният трейлър на последната част от вампирската сага на Стефани Майер и аз го изгледах с последните си сили, инвестирайки последните си мозъчни клетки в разбирането му. Тъжен, защото това е окончателният трейлър и след него всичко ще приключи завинаги – няма да има повече реклами, които да оплювам, няма да има и повече тлъсти YouTube китове, отделящи секрети с емоционалните си реакции. И щастлив – защото киното най-после ще се изчисти от един четиригодишен паразит, който направи немислимото – превърна американската младеж в още по-безмозъчна паплач.

И така, дами и господа /макар че „господа” е силен термин за меките китки от мъжки пол, които биха харесали този филм/, представям Ви епичния завършек на любовната драма за младото селско девойче, което е принудено да избира между зоофилията /Джейкъб/ и некрофилията /Едуард/. Ако исках да затрия две минути от живота си, след което да се чувствам омърсен, можех да се пипам, вместо да гледам тоя безподобен трейлър, но явно избрах грешния вариант. Също като първото и второто тийзърче, новото видео е кратко, но напълно достатъчно, за да си направя следните изводи: 1. Ако трейлърите включват най-доброто от крайния продукт, то „Зазоряване – Част 2” ще вони на употребяван памперс за възрастни. ; 2. Само в долните кадри има повече движение /скачане, бягане, лицеви мимики/ от предишните три серии на поредицата, взети заедно. Личи си, че финалът ще представлява някаква „смелосърце”-видна расова битка върху лед. Страхотно, серията си лъхаше на неумишлена педерастия, дори преди да стане ясно, че епичният й финал ще се извършва чрез show-off върху ледена пързалка. ; 3. Вампирясалата Бела е доста по-оперена от предишните серии /бракониерства и коли вълци с голи ръце/, което доказва предположението ми, че единственият начин героинята да стане гледаема, бе да умре.

Бързоразвиващото се /т.е. тотално различно от родителите си/ дете на Бела и Едуард е създало междувидови конфликти и армията на клана Волтури, начело с малката гримирана пикла Дакота Фанинг, идват, за да всеят справедливост. Сем. Кълън обаче получава въшливата помощ на индианските кучки от рода на сем. Бляк. Джейкъб помага с желание, защото обича Ренесме истински – не като обикновен чичо, а като онези чичовци, които предлагат близалки на деца по парковете и после същите тези деца прекарват години, репресирайки последвалите спомени. Във финалната битка вълци, вампири и селяни се бият със зъби и нокти, а Едуард и Бела дори извършват сложна акробатична маневра, която със сигурност би им донесла първа награда в Специалната олимпиада по фигурно пързаляне. Еди пък има зрелищен кадър, в който хрипка като Джон Картър и излива цялата си пасивна агресия с юмрук върху леда. Човек ще помисли, че току-що е научил за изневярата на Кристен. Изобщо, семейната идилия е пълна, а гащите – също.