Братята Грим имаха лоша година – само за няколко месеца творчеството им бе разпердушинено и превърнато в посмешище, както на малкия, така и на големия екран.  Сега някой отново човърка в изгнилите останки на някога интересните им приказки, но този път жертвите са Хензел и Гретел. Не, грешно се изразих – Хензел и Гретел са главните действащи лица. Жертвите сме ние, зрителите.

Първо беше „Ейбрахам Линкълн: Ловец на вампири”, сега идва „Хензел и Гретел: Ловци на вещици”. Усещате ли някакъв модел? Ако логиката ми е правилна, в най-скоро време ще гледаме и „Тодор Живков: Ловец на Караконджули”, а за разлика от горните филми, за този бих дал два лева на стотинки. Модерната версия на Хензел и Гретел взема приказката за загубените дечица и я обръща с шалварите нагоре. Тук братчето и сестричето вече са пораснали, възстановили са се емоционално от срещата с Баба Яга и работят като ловци на глави, трепейки вещици всякакви из горите тилилейски. Същото, което прави и Светата инквизиция, но с разликата, че Хензел и Гретел са по-секси и не горят невинни в името на Бога. Дуото има арсенал от футуристични пушкала и репертоар от тъпи лафове, които със сигурност биха звучали остроумно през Средновековието, но не и в съвременен филм. Представете си го по този начин – „Хензел и Гретел: Ловци на вещици” е това, което „Ван Хелсинг” не успя да бъде, а именно – завършена подигравка. За качествата му може да Ви подскаже факта, че премиерата му се отложи с почти цяла година, за януари 2013-та, а всички знаем какви филми се пускат по кината през януари. Точно така – аканите филми.

Участват Джеръми Ренър, който напоследък играе във всичко с повече стрелби, отколкото смислени реплики, и Джема Артертън, която пък от своя страна трябва да играе във всичко с повече голи сцени, отколкото смислени реплики. Не коментирам актьорските им умения, тъй като е видно, че тук няма нужда от такива. Със същия успех в главните роли можеха да са Бен Афлек в ролята на Хензел и Мат Деймън в ролята на Гретел, и на никой нямаше да му направи впечатление. Странното е обаче, че когато чуя името Хензел, инстинктивно се обръщам наляво в търсене на Дерек Зулендър, а това определено ще изкриви врата ми по време на прожекцията. В трейлъра има и „музика”, но ако кажа, че тя ми се стори като предсмъртното квичене на загиващо прасе, то това би било крайно преувеличено, защото горките прасета не звучат чак толкова зле. Интересно е, че историята е очевидно копирана от Грим, но имената на братята не са споменати никъде в кредитите. Това е хубавото да крадеш от трупове – няма кой да те съди, че му нарушаваш авторските права. Очаквайте филма през януари в кошовете за боклук близо до Вас.