Уил Смит получава тъпите си идеи от космоса, благодарение на сателитните си ушни миди.

Уилям Смит и останалите неталантливи членове на семейство му /буквално/ почерниха доста филмова лента през последните години, но скоро са на път да пипнат там, където само малцина Избрани могат да пипат – по страниците на Добрата Книга а.к.а Библията.

Както знаете, щом Холивуд се изчерпи откъм идеи, винаги прибягва до адаптирането най-великата художествена измислица, защото в нея има от всичко по доста – драма, епика, хорър, съспенс и дори щипка черен хумор. (for example) Уил Смит обаче не смята да прави сух преразказ на библейските притчи, а ще представи нещата малко по-секси за младите зрители, чиито гладки мозъци бяха успешно промити от феномена „Здрач”. И така, пригответе си светената вода, защото във версията на Смит ще гледаме житието и битието на братята Каин и Авел, но с туист – наличието на вампири. /Anathema, ma nigga!/

Ако върховният митрополит дядо Николай ми влизаше в блога и прочетеше що за богохулство е намислил мистър Смит, щеше мигом да прати наказателен отряд от попове-агенти, за да приключат земния му път скоропостижно. Никога не съм чел Библията, защото предпочитам по-реалистични четива, като някоя книга-игра на Сим Николов, но дори аз съм наясно, че в Библията няма вампири. Единственото приказно същество там е зомбито Исус, което три дни след екзекуцията си излиза от гроба в ролята на жив мъртвец. Смит явно се е вързал на градската легенда за произхода на Каин, иначе едва ли щеше да прецени, че вампири в Библията е добра идея. А тя не е, дори само от финансова гледна точка. Имайки предвид  колко потенциални зрители-християни ще обиди подобен сюжет, смея да предположа, че бокс-офис успехът на филма ще е малко по-висок от този на „Номер 1000”. Но от друга страна, смелият ход на Смит ще спечели алтернативната партия – милионите подивели фенпирки, които биха дали мило и драго да видят още един светещ кръвопиец на голям екран. Проблемът е, че Библията е настолно четиво на много по-голяма маса народ от тази на Стефани Майер и гаврата с нея може да се приеме погрешно. Още повече манифестирана от „грешник” като Свежия принц на Бел Еър.

Ако не сте запознати с баснята за Каин и Авел, тя представлява напрегнат семеен трилър с фатален завършек. С две думи, Каин и Авел са синовете на Адам и Ева, които се радват на прекрасно детство до момента, в който Каин придобива сериозни grandpa-issues и започва да си фантазира, че Бог обича повече Авел, защото е по-красив и по-умен от него. Ядосан от факта, че не е център на божествената атенция, Каин убива брат си, но явно е прекалено тъп, за да прикрие следите си, защото всички го разкриват за по-малко от 45 минути, дори без да се налага Хорацио да си сваля слънчевите очила накрая. Не знам за Вас, но това не ми звучи като поведението на вампир, а повече – като профила на беснеещ социопат. Щеше да е интересно, ако филмът задълбаеше в тази насока и опишеше битието на Каин като такова на сериен убиец “Декстър”-style, но това е невъзможно – за да си сериен убиец ти трябват поне три трупа, а след като Адам и Ева са единствените хора на Земята и едно от децата им вече е мъртво, Каин няма голям избор на жертви.

Заглавието на филма е “The Redemption of Cain” и въпреки че сценарият е дело на брата на Джейда Пинкет-Смит, сюжетът наподобява повече нещо, което би измислил Сет Греъм-Смит. Онзи ден продукцията получи официалната си „зелена светлина”, а снимките започват догодина, като Уилям Смит ще е само продуцент, макар и преди време да беше изявил желание това да е режисьорският му дебют. /Бог да ни е на помощ!/ Както вървят нещата, имам странното усещане, че поне един от братята Каин и Авел ще е чернокож, или най-малкото – поне един от тях ще се играе от Джейдън Смит. Другият най-вероятно ще е латиноамериканец, но не само заради политическата коректност, но и защото все пак се води нещо-като братовчед на „Хесус”. Интересно е дали Смит ще прибегне до пълен „Здрач”-клонинг и ще центрира някаква селска мастия между Каин и Авел, за да генерира любовен триъгълник? Или ако единият от двамата е вампир, то това означава ли, че другият ще да е върколак? Толкова потенциал има в подобна гротеска, нали?

Нямам идея с какъв акъл Смит се пъне да продуцира религиозна епика в същата година, в която много по-кадърни люде работят по подобни теми, като например Дарън Арнофски с „Ной” и Стивън Спилбърг с онова за Моузес. Сигурен съм, че има добри намерения, но всички знаем с какво е постлан пътя до Ада. Още отсега е ясно, че единственото „библейско” нещо в проекта на сем. Смит, ще са библейските пропорции на провала му.