Comic-Con е мястото, където хиляди фенове могат да видят за първи път неща, които нормалните люде като мен и Вас ще видят онлайн цели няколко часа по-късно. Хайлайтът на вчерашния ден бе премиерата на дебютния трейлър на … щях да кажа дългоочакваната, но съм наясно, че на никого не му пука… приказка на Сам Рейми, наречена „Oz: The Great and Powerful”.

Да, това е същият онзи Оз от „Магьосникът от Оз”, а не Оз от Ози Озбърн, така че феновете на хард рока и обезглавените в реално време прилепи могат да пропуснат долното видео. Ала за разлика от модерния напоследък тренд, „Oz: The Great and Powerful” не е сикуъл на класиката от 1939-та. Той е неин прикуъл. /у-а-а-а-у!/ Това означава, че в нея ще стане ясно кой е Оз, откъде идва и за какво се бори, а това са неща, които всеки истински фен на оригинала би искал да научи. Само дето истинските фенове на оригинала отдавна вече запълват празнините на гробищния си парцел, а новото поколение едва ли се интересува от подобни циркове. За да започне да се интересува, в ролята на Оз е турен младежкият идол Джеймс Франко, който в трейлъра показва, че между Оскари-те и балоните има поне едно общо – той не може да управлява и двете.

Какво, по дяволите, е това?!

Имайки предвид страховитите шарении в трейлъра, човек има чувството, че гледа отпаднали сцени от „Алиса в страната на чудесата”, така че надписът, че Оз е „от продуцентите на Алиса” не бива да ви изненадва, но и не бива да Ви се струва като голям позитив – все пак „Снежанка и ловецът” също бе „от продуцентите на Алиса”. Изборът на Джеймс Франко е показателен и за друго – че Джони Деп е отказал ролята. Най-вероятно е бил прекалено зает да чете документите по развода с Ванеса Паради, където със сигурност има повече семейна драма, отколкото в целия сценарий на „Оз”.

Единственото, което ми хареса от трейлъра бе, че също както и в оригиналния филм, кадрите се променят от черно-бели на цветни, когато пристигаме в Страната на Чудесата. В общи линии, Оскар е някакъв самобитен магьосник, който отчаяно се старае да постигне „престиж”, но вместо това попада в туистър от категория F5 и няколко секунди по-късно, вече не е в Канзас. Режисьор е Сам Рейми, което пък автоматично означава, че някъде сред второстепенните актьори е набутан и Брус Кембъл. Рейми явно цели да ни покаже, че може да снима нещо по-различно от комични хоръри /“Злите мъртви“, „Отведи ме в Ада„/, или епоси за супер герои със супер сополи /трилогията „Спайдърмен“/, но щом толкова е искал да се рее във фентъзи жанра, да беше се придържал към първоначалния план за филм по “World of Warcraft” – там поне приходите щяха да са с по осем-девет нули. Надявам се, че поне $200-милионният бюджет /Disney вече не падат под $200 милиона, имат си принципи/ ще му позволи да упражнява закърляналата си творческа жлеза на пълни обороти. Резултатът ще видим през пролетта на 2013-та.