Ако някога сте докосвали геймпад или сте бърсали клавиатура от телесните си течности, значи най-малкото сте чували за култовата игра на UbiSoft – “Assassin`s Creed”. Ако пък сте от десетте човека, които не знаят за нея, значи тази новина ще Ви се стори тъпа, така че по-добре я прескочете със засилка. /за целта задръжте W+Spacebar/

“Assassin`s Creed” е историята на бармана Дезмънд, който бива заловен от секретна организация, свързана с рицарите Тамплиери и пратен в миналото, в тялото на свой предшественик, за да изпълнява stealth-мисии, да краде артефакти и да хрипка от сграда на сграда в изящни атлетични пируети. От UbiSoft явно са получили приток на кръв в половите си органи, след като са осъзнали, че до момента играта е продала над 30 милиона копия, а като се има предвид, че третата част излиза тази есен, компанията със сигурност няма да остане без коледни бонуси. За да източи колкото се може повече мангизи от смирените геймърчета, UbiSoft е започнала работа по трансформацията на “Assassin`s Creed” за голям екран, но което е по-интересно – в главната роля е настанен ирландският полов атлет Майкъл Фасбендър.

Уважавам Фасбендър, още когато подскачаше на забавен кадър по препаска в „300”, но онова си беше добър трамплин за изгряващата му кариера, докато това сега изглежда повече като професионален суицид. Нека да помислим. Филм по игра – колко точно успешни заглавия има в подобен списък? Пет, десет… две? Кой каза нула? Аз ли го казах? Верен отговор. /колко съм умен, нали?/ На фона на екскрементариуми като „Заразно зло”, „Томб Райдър” и „Doom” /да не говорим за патетичните опити на хер Уве Бол/, а и като се има предвид съвсем пресния боксофис фейл на друг UbiSoft продукт – „Принцът на Персия”, не виждам как “Assassin`s Creed” ще се окаже нещо по-различно от поредното обругаване на гейм-продукт. Маркирайте ми думите – хиляди ядосани фенове ще чупят контролери в главите на по-малките си братчета, а почитателите на Фасбендър ще ронят крокодилски сълзи, че любимецът им е избрал да играе в история, където през половината време прекрасното му лице е скрито от качулка.

Фасбендър обаче няма да е единствено главно действащо /скрито от качулка/ лице, но и ко-продуцент на заглавието, което означава, че след неизбежния провал, пичът няма само да е загубил времето и уважението на феновете си, но и бая пари от личната си банкова сметка. И още преди филмът да е придобил форма, UbiSoft заявиха желанието си да екранизират още една своя поредица – “Splinter Cell” по Том Кланси, а само преди две седмици стана ясно, че бял свят ще види и кино-версия на “NFS”, наречен „Бързи и яростни”… извинявам се, “Need for Speed”. Не мога да повярвам, че хората инвестират пари в подобни генерични заглавия, а никой не иска да се захване с проекти, които наистина могат да се превърнат в безкомпромисни хитове, като например… всичко на Blizzard Entertainment.

Както и да е, нека се върнем на темата… а, докато говорих празни приказки, тя се изчерпала. ОK, за повече инфо – четете ТУК или направо изиграйте “Assassin`s Creed”, но се въоръжете с нерви и поне един walkthrough, защото за разлика от бъдещия филм, тя изисква мислене.