Оставаха само още няколко часа, преди мозъкът ми окончателно да изтрие спомените от комикс-пародията „Съдята Дред”, но днес излезе първият трейлър за римейка му и неприятните спомени ме обляха отново, като струя натриев хипохлорид в тоалетно гърне.

Преди 17 години „Съдията Дред” се отличаваше само с две неща – първата голяма роля на Роб Шнайдер и последната такава на Силвестър Сталоун. Римейкът обаче няма да има този късмет, защото трейлърът му лъха единствено на евтиния и загубено време. Изкуствени фонове, картонени декори и актьорска игра на ниво „отпаднали от кастинг за BG сериал”. Първоначално не можах да проумея как през 2012 година може да излезе толкова долнопробен сай-фай, в който ни екшъна му е екшън, ни ефектите му са ефекти, но после видях логото на Lionsgate, и всичко си дойде на мястото.

Сюжетът е дело на Алекс Гарланд, но ако бях на неговото място, щеше да ме е срам да си подпиша името върху подобна глупост. Пичът явно много е харесал “The Raid”, защото е написал почти идентичен сценарий, но с тази разлика че при „Дред” няма да са Ви необходими субтитри, за да разберете колко е тъп. С една дума, в бъдещето е плъзнал някакъв хипер-наркотик, каращ ползващите го да виждат всичко на slow-motion /явно Зак Снайдер е бил дегустатор/, а контролът и разпространението му са в ръцете на нарко-боската Ма-Ма /Лена Хеди/. За да я спре, народният съдия Дред трябва да инфилтрира базата на Ма-Ма и да се изправи срещу армията й от отрепки, въоръжен единствено с автоматично пищовче, шлем с черни стъкла /for the coolness/ и грачещ глас, произвеждащ рядко тъпи лафове. Майтапът настрана, но по всичко личи, че това ще е най-добрата роля на Карл Ърбан. /защото лицето му не се вижда от каската/ Хората са казали, че никой не може да избяга от правосъдието, но аз вече обмислям да избягам от тоя филм. Дано успея.