Гледайки „Отмъстителите” човек би си задал много екзистенциални въпроси, като например „Дали ако направя голям скандал, касиерката ще ми върне няколко лева от билета?” или „Защо не се надрусах преди киното, че да не усещам Болката?”, но основният въпрос би бил „Къде, по дяволите, е Спайдърмен”? Нима и той не е марвелско чедо, нима и той не е член на бандата на Отмъщачите? Отговорът е елементарен – по време на събитията във филма на Джос Уидън, Питър Паркър е бил оплетен в собствените си паяжини, снимайки поредната си автобиография, този път наречена „Невероятният Спайдърмен”. Подхващам темата за човека-инсект не защото ми харесва като личност, а защото днес излезе 4-минутен супер трейлър, който не е толкова зле и показва, че ако „Отмъстителите” също бяха само четири минути, и те нямаше да са толкова зле.

Всеки знае кой е Питър Паркър и неговата малка, мръсна тайна – че има умението да се превръща в нещо, което по принцип се мачка – било то с крака, вестници или най-обикновена палка. Той е младеж, стараещ се да води нормален живот, което обаче е трудно, след като още в заглавието е спойлнато, че той изобщо не е „нормален”. Има си и някаква квартална любима, която поне тук не е кръстена на трева, а срещу него е изправен зъл гений, луд учен и грозен рептил – и трите в едно. Общо-взето, идилия от комиксов тип. Режисьор е Marc Webb, който не знам доколко е подходящ за подобен проект, но имайки предвид паяжините във филма, ако фамилията му беше с минус едно b, щеше да е още по-подходящ.  Друг е въпросът, че за средностатистическия тийнейджър не е „невероятно”, а напълно ежедневно да отделя бели и лепкави неща от тялото си.

Супер трейлърът е изпълнен с обитатели на близкия зоомагазин – паяци /Андрю Гарфийлд/, гущери /Рис Айфънс/ и кокошки /Ема Стоун/ – а сюжетът ни е любезно разказан така, както се чете приказка на умствено възпрепятствано дете, с надеждата да я схване на шестия път. След фантастичния успех на „Отмъстителите”, събрал 1 000 000 000 /един милиард/ долара само за 19 дни, Питър Паркър се опитва да не изостава от батковците си, тайно надявайки се Ник Фюри да преразгледа CV-то му и да го повика за сикуъла. Пишейки това, виждам че в горния ъгъл на стаята ми се е образувала паяжина, така че Ви оставям да прегледате видеото на Спайдърмен, докато аз се саморазправя с наглия му братовчед.

Още по темата:

Новият „Спайдърмен“ с ново име и нова снимка

Трейлърче на новото „Спайдърмен“-че