Има неща, които ме карат да се чувствам горд, че съм българин. Има и трейлъри на български филми. Знам, че трейлърът на чистак-бърсак новия народен блокбъстър, наречен – забележете! – „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” излезе още миналата година, но тогава не го представих на вниманието Ви поради високите нива на токсина „мързел” в тялото ми. Премиерата му обаче е след два месеца и е време да го видите в пълния му блясък. И Бог да Ви е на помощ – много неща в него смърдят, но нито едно от тях не са варелите.

Българските кино и TV „изкуства” /хахах, момент, че се задавих от кикот/ стигнаха до фаза, в която всяка секунда от всеки нов филм предизвиква физическо отвращение и води смляната храна в стомаха ми до преждевременна евакуация. Още след първите секунди на трейлъра осъзнах, че трябва да настроя сензорите си за типичния БъГъ представител на холивудска имитация от нисшия пилотаж. Жертвата на имитацията в случая е Гай Ричи и най-вече – „Две димящи дула” /ако случайно не сте разбрали от книжовното заглавие, разбира се/ и ако мистър Ричи има удоволствието да гледа този филм вече ще знае, че Мадона не е най-грозното нещо, което е виждал някога.

По-долнопробна заемка от чужди хитове едва ли може да бъде измислена, но нашенските сценарни умове толкова си могат, или просто са решили, че ще е много ку-у-ул, ако направят BG версия на нещо, което хората по света харесват, с плахата надежда, че така някой по света може да хареса и тяхната фъшкия. Усещам как върлите почитатели на новото българско кино ще запищят в бясна словесна защита как трябва да тачим родното кино, да уважаваме опитите на новите творци и да подкрепяме усилията им, ала подобни кадри не заслужават нито уважение, нито подкрепа. Заслужават да бъдат пускани само в отделенията за отдих на затвори, където единствено ще намерят два-три криминализирани фена.

Естествено, технически филмът се старае да бъде на ниво, а и кастът му съдържа приятно свежи имена, били те на некадърници, като Део, Дичо, Деян Донков и други хора, започващи с „Д”. Ивайло Захариев от „Под Прикритие” и Асен Блатечки от всичко останало ще греят в ролите на „Красивия” и „Чеченеца” /а може би в ролята на два от смърдящите варели?/, което предвещава преиграване с елемент на напъване. Изненадан съм, че нито един от братята Бахарови ги няма – добре знаем, че те просто трябва да участват във всеки един български филм/сериал, и липсата им ме натъжава. От трейлъра не става ясно на какво смърдят тия варели, но определено в него има нещо гнило и това не е задника на Ан Джи. След „Мисия Лондон” явно сме се взели насериозно и продължаваме да се качваме на главите на горките англичани, но подобни помии просто трябва да престанат. И за да завърша позитивно, ще спомена двата плюса на „Смърдящи варели” – не е /чак толкова/ аматьорски заснет и не се нарича „Номер 1000”.