Сложете си очилата на ценители, защото днес ще Ви занимая с един от най-талантливите режисьори на нашето време. Всички знаете кой е – неговият кинематографичен стил го превърна в легенда, а неговият усет да извлича най-красивото и в най-големите гротески спечелиха сърцата на милиони критици. Това е човекът, чиито филми успешно комбинират както философската дълбочина, така и чисто визуалната наситеност, а умението му да прави сериозно кино, комбиниращо послания за всички възрасти, е пословично. В общи линии, това е може би най-подцененият творец на XXI век и името му е Гийермо дел Торо. Очилатият креатор е подписал договор за следващия си проект – модерна версия на “Красавицата и звяра” с Ема Уотсън в ролята на… предполагам „красавицата”, макар и все още да не е сигурно.

Но стига за това брадясало прасе, което избяга от „Хобитът”, за да снима още по-тъпи детски филмчета. Да се върнем на Земята, или по-скоро да се върнем на планетата на Авто-мото-ботите, тъй като същинската новина е свързана с играчковия франчайз и тя никак не е позитивна. Слуховете, витаещи по коридорите и тоалетните на Paramount, че „Трансформърс” ще има 4-5-6 серия се оказват неприятно верни, а което е още по-зле – лично Майкъл Бей е потвърдил официално, че ще режисира следващия епизод с пускова дата – 29.06.2014. Дерзайте, скъпи деца, достолепната ламарина Оптимус Прайм ще се завърне тъпкано! Какви ли ще са новите приключения на бандата скрап все още не е ясно, но по думите на продуцента Лоренцо Ди Бонавентура, целта е да се създаде филм, който да е нещо като „хибрид” между сикуъл и рибуут. Правилната дума в случая обаче е „монголоид”.

Бонавентура смята, че с новата серия ще обогатят „митологията” на франчайза, ако разбира се сляпото преклонение пред космически колички може да мине за митология. Друго все още не е ясно – нито какъв ще е сюжетът, нито дали старите герои от първите филми ще се завърнат, но имайки предвид, че преди време лично Шая изрично отказа да се занимава с още роботи, а Мегън Фокс отдавна е персона нон грата във всяко филмово студио, различно от това на Private или Red Light District, за момента единствените, които със сигурност ще участват в четворката, са мастър Прайм и неговото жълто протеже – Бъмбълбий. Всеизвестни факти са, че „Трансформърс 3” спечели няколко милиарда долара и дори биде номиниран за три Оскара, затова е нормално Paramount да продължат с цеденето на биволското мляко, но по принцип четвъртите серии имат логика, само ако предишните три са ставали за нещо. От друга страна, четворките имат навика да осират целия франчайз, а при „Трансформърс” почти няма какво повече да се осере, така че може би решението за продължение е адекватно.