Сякаш онзи ден турих „Челюсти” на първо място в анималистичната си класация, а ето че днес излиза трейлър на нов акулски филм, в който поредната партида хищни риби искат да хапнат салата от човешки гъзове. Започвам да си мисля, че акулите са новата кино-мода, след вампирите и извънземните, към която Холивуд да се обръща, когато не им идва нова идея, сиреч по два-три пъти годишно.

И така, филмът се нарича „Тъмен прилив” и за да отговаря на името си, в него участва тъмна актриса – Хали Бери, кариерата на която се удави много отдавна, но някак си все още плава на повърхността като куха шамандура. Ако женицата си е мислела, че с тия евтинджоси ще измие петното оставено от „Жената-котка”, то май сметките й няма да излязат верни, също както моите за януарския ми ток. Ала нека не губя време и кажа направо – трейлърът е отвратителен. Той е посмешище и унижение за трейлърите по цял свят, с изключение на тези за българските филми, които са си дъното. Видеото е покъртително зле и граничи с ударна аматьорщина, а това всъщност не е далече от истината, имайки предвид Джон Стокуел, познат със „сините” си филми и неумението да ги режисира. За сметка на това обаче, всеки текст от трейлъра е допълнително прочетен на глас, което пък предполага, че авторите искат да прибавят и слепите към таргет аудиторията на филма.

В общи линии, ето какво разбрах от видяното: а/акулите обичат черното месо, следователно са расисти; б/американците много лесно се впечатляват от суми в евро; в/това ще да е от малкото подобни сюжети, в които чернокожият не умира първи; и разбира се г/когато се представя името на главната актриса, винаги е добре да се уточни, че тя е носител на Оскар, като за фон се използват кадри, в които същата вее огромните си цици по бански. Интересното е, че партньорът й във филма – Оливие Мартинез – е и неин партньор в кревата, тъй като двамата се сгодиха официално миналия месец и в една алтернативна вселена „Тъмен прилив” можеше да бъде документално видео от медения им месец. Като цяло обаче, това е поредният /анти/научно-/не/популярен опит да се издевателства над гордите представители на акулското общество, а като добавим, че цялата работа ще е с PG-13 ориентация, причините да гледам подобно нещо току-що станаха минус едно и май по-добрата алтернатива би била да си пусна „Ум Белият Делфин”, където със сигурност има повече реализъм и напрежение.