Най-великият президент на САЩ се сдоби с първия трейлър на псевдо-автобиографичния си, исторически некоректен и скаран с реалността филм, носещ гордото заглавие „Ейбрахам Линкълн: Ловец на Вампири”. В него се случва точно това, което току-що прочетохте – ънкъл Ейб трепе вампири със своята любима брадва от сем. Секири, а за да могат избирателите да следят всяко едно негово движение повечето сцени са в slow motion.

Ако не знаете кой е Линкълн значи не сте негър, или никога не сте виждали пет доларова американска банкнота. Ако обаче знаете кой е този брадат политик, значи би трябвало да се досещате, че сюжетът на „Ейбрахам Линкълн: Ловец на вампири” има толкова връзка с историята, колкото „Гордост, предразсъдъци и зомбита” има връзка с историята. Споменавам двете заглавия в едно изречение, тъй като са от един и същи автор – Сет Греъм-Смит, който се прочу с абсурдните си текстове, комбиниращи любими персонажи или исторически личности с обитателите на близките гробища. /припомнете си трейлъра на книгата тук/ В случая гаврата е насочена към мистър Авраам, който явно е бил зает човек много преди да освободи първия си роб и собственоръчно е изтребил доста от потенциалните си гласоподаватели. Човек ще попита как един толкова вещ ветеран в самоотбраната е бил асасиниран от упор на публично място, но това е въпрос за академиците.

Режисьор на филма е Тимур Бакмебекмамбантов /никога не мога да му напиша фамилията правилно, затова се отказвам/, а продуцент е Тимъти Бъртън, т.е. Бъртън се е набутал и с двата крака. От своя страна пък Тимур не изневерява на запазената си марка и е сътворил поредната мега-стилизирана диария за под- и над-растващи, така че всички в диапазона IV-VII клас ще бъдат особено задоволени. Самият трейлър е в рамките на елементаризма и показва всичко, заради което не бива да се ходи на кино, а кадрите са озвучени от някакви жалки „Inception”-style пръдни, които повече наподобяват рога на Гондор. В главните роли са Бенджамин Уокър, Доминик Купър, Мария-Елисавета Уинстед, Руфъс Сюъл, Антъни Маки, Някакъв Друг и още няколко – Вие сериозно ли си мислехте, че ще изброявам всичките поименно?! Ужасът излиза през юни и ако бях американец щях да гласувам за Ейб на идущите президентски избори в САЩ, а ако бях нормален човек – нямаше да гледам филма. Всички обаче знаем, че аз не съм нито едното от двете.