Когато тази заран обувах чорапите си наопаки /против уроки/ и ругаех съдбата, че ме кара да ставам толкова рано на обяд, изобщо нямах представа, че точно днес ще прочета една от най-великите новини в историята на киното. Тя е свързана с личността на Джордж Лукас и е велика не защото се отнася за велик човек /ще ме прощавате, но е невъзможно някой, имал наглостта да измисли същество като Джар-Джар Бинкс, да се нарече велик/, а защото – ако е истина – тази новина ще промени съвременното кино из основи и то към по-добро. Към много по-добро. Днес, страдащият от трета степен на изкуфяване Джордж Лукас е заявил, че смята да се пенсионира от голямото кино. Завинаги. Хип-хип-ура-а-а-а! Когато прочетох новината, очите ми се просълзиха и в душата ми избухна толкова щастлива супернова, че ми се прииска да тропна една ръченица директно върху бюрото. За щастие, не мога да играя ръченица.

Джордж Лукас – един от най-отявлените вредители на киното и лично отговорен за изнасилването на Индиана Джоунс – е на път да се разкара от картинката и да се пенсионира. Тези тежки думи обаче са несериозни, понеже за да може човек да се пенсионира, той трябва да е работил нещо, а всички знаем, че единственото нещо, по което Лукас някога наистина е работил, е да култивира достолепната си брада на мъдрец – явно е осъзнал, че когато няма акъл, поне е хубаво да го докарва на външен вид. Дълги часове не можех да повярвам на радостната новина и бясно претърсвах дузини новинарски сайтове и два-три порно такива, за да намеря потвърждение на лукасовото решение и о, щастие – излиза, че този път дядката е на път да зарадва всички и най-после да направи нещо правилно с кариерата си. Нещо, което трябваше да направи още миналия век.

„Пенсионирам се!”, е споделил Лукас пред New York Times. Казал е и други неща, но след първото изречение вече бях спрял да чета и получавах душевен оргазъм. Като цяло, Лукас смята да се разкара от киното след премиерата на новия проект на Lucasfilm, а именно  – самолетния екшън „Червени опашки”. Ако не си спомняте за него /нормално е, не се изчервявайте/ това е военният епос за робите от Алабама, които някой лъже, че ще станат герои, ако се превърнат в жив щит по време на WW2. /може да опресните паметта си тук/ Макар и нережисиран от Лукас, което само по себе си прави филма гледаем, ексклузивно чернокожият епос „Червени опашки” е личен продукт на възрастния червей и както сам той го описва – негова дългогодишна мечта. Брей, колко расово коректен бил този Лукас, бе! Почти ни кара да забравим, че в “Star Wars” /имагинерен сюжет, който се развива в няколко галактики/ имаше само по един главен негър на трилогия. Планът на Хорхе е да се отлюспи от високобюджетните истерии и да започне да снима авторски и езотерични арт-филмчета – същите, с които започна през 60-те. Лично аз не мога да си представя името на Лукас върху арт-филм, просто защото „арт” и „Лукас” са по-несъвместими в едно изречение и от „Трир” и „нормално”, но щом Лукас е решил да се прави на творец извън полезрението, това може само да ме радва. Единственият минус от цялата работа е, че преди да спре да цапа киното с лошия си дъх, Лукас е запазил правото на последен „Индиана Джоунс”, върху сценария на който „усилено работи” от има-няма две години. Убеден съм, че ако този филм наистина види бял свят, някой в него ще умре. Проблемът е, че това няма да е героят на Шая Лебоф.

Естествено, не споря, че със “Star Wars” Лукас революционизира киното, но след това го съсипа с всичко останало, а подобни щети не се забравят, нито се прощават. 67-годишният мизерник ще продължи да ни залива с кирливите си джедайски спинофи, анимации и деменции, но ако думите му се окажат верни – въшлясалата му брада нивга повече не ще премине по червен килим, освен ако последният не е в семейна крипта и той го преминава хоризонтално в дървен сандък. Ако все още не треперите от екстаз при тази новина, значи във Вас има нещо криво или което е по-зле – харесвате който и да е от филмите на Лукас, а това си е безумие на квадрат и Ви трябва помощ. Пожелавам на дядо Жорж дълголетие, за да може и правнуците му да се подиграват, след като гледат 3-D версията на “Епизод I” другия месец.