Наречете ме celebrity sadist, но винаги изпитвам перверзен душевен комфорт, когато някоя звезда бъде публично унизена и/или пребита. Не знам защо се получава така. Би трябвало да не ми пука за живота на тези разлигавени отрепки, наричащи се „актьори”, но всеки път, когато богатите плачат, аз сияя от щастие – състояние, което час по-скоро трябва да лекувам. След пребиването на сина на Ник Кейдж, порязването на Нед Старк и мачкането на Шая Лебоф, сега идва ред на още един холивудски побой, този път с участието /или по-скоро безучастието/ на Джеръми Ренър, по-известен като „оня новия” от „Мисията: невъзможна 4” и „оня с лъка” от предстоящия „Отмъщачите”.

Мда, съдбата не прощава на популярните лица, колкото и грозни да са, а всички знаем, че Ренър е шибано грозен. Сега става ясно, че е и доста страхлив мишок, но за това след малко. Нека първо да разгледаме фактите. Според TMZ, Ренър и компанията му от още пет човеци са купонясвали невинно в някаква тайландска кръчма, релаксирайки от тежкия снимачен ден в Манила, където Ренър се подвизава в новия епос за Джейсън Борн. Веселбата била доволна, азиатките около него заголвали кълки и размятали цицки, а настроението и други неща били приповдигнати до призрачния час 04:30, в който се случило немислимото – някаква чаша била изпусната на пода. И което е по-страшно – счупила се на парчета! В един момент тя била горе, после паднала долу – гравитацията си е свършила работата, но на каква цена? Персоналът на бара изпаднал в състояние на berserk, хипнотизирани от счупените стъкла и явно разгневени, че сега трябва да я платят от собствения си джоб! Какво са си мислели тези американци – как са посмели да изпуснат Чашата и тя да се счупи при удара с пода, каквото по принцип се случва с чашите, когато паднат? Ако бяха изпуснали бомба – може би щеше да им се размине, но чаша – ето това вече е преляло… кхм, чашата.

Този внезапен момент на деструкция предизвикал скандал между гостите и служителите в бара. Защо? Няма информация. Изобщо, каква е тази чаша, която може да генерира такъв свиреп изблик на вербална агресия? Нима е чашата с Христовата кръв? Съмнявам се. Тайландците обаче явно са били на принципа, че счупеното носи поне седем години нещастие и яростно се развикали срещу американските гости. Лека полека, оралният скандал, в който левите псували на английски, а десните – на майчин език, прераснал във физическа саморазправа. Точно така, заради онази същата счупена чаша, чиито парчета все още се търкаляли разпилени по пода и палаво отразявали лудешкия блясък в очите на азиатските домакини. Последните преминали границата на добрите нрави и атакували актьора и компанията му, но не с голи ръце, нито с голи гърди, а с хладни оръжия, които съвсем скоро са щели да се стоплят с кръвта на онзи-който-изпусна-шибаната-чаша.

Ако мислите, че се ебавам, грешите. Ситуацията е плашещо реална и това не е краят й. Тайландските бармани – шест на брой, защото според градските легенди само повече от пет души могат да се справят с Hawkeye – са нападнали американците с бухалки /ок, лошо няма/, разнообразни по вид ножове /това също е нормално/ и внимание – ръчно изработена брадва с острие от дискова спирачка на мотоциклет /wait… WHAT?!/ С подобни оръжия не борави и Аш от „Злите мъртви”, но ето че някакъв находчив тайландец си е осигурил перфектната самозащита при евентуален зомби апокалипсис. А сега лошите новини – по време на схватката е пострадал един от приятелите на Ренър – пичът, имал нещастието да изтърве безценната чаша и който /ако оцелее/ никога повече не ще изпусне чаша в живота си. Нещастникът е бил наръган в корема и във врата от горепосочената брадва самоделка. Състоянието му е критично и в момента бере душа в някоя тайландска поликлиника, но все още е жив, което си е цяло чудо при подобни телесни щети.

Самият Ренър обаче не е участвал директно в клането, защото е бил прекалено зает да бяга от него. Свидетели твърдят, че Джеръми е усетил миризмата на приятелска кръв и е отпрашил от бара, преди да бъде фиксиран от подивелите психопати – момчето е достатъчно нелицеприятно и без да получава допълнителни порезни рани по мутрата. Малко след като Чашата /О, Господи, само не и чашата!/ е била счупена в зрелищна експлозия от стъкло на слоумоушън, Ренър вече се е отдалечавал с тихи стъпки към най-близкия изход. Първоначално ми се стори крайно неморално да изостави така приятелите си, един от които може и да не оцелее до премиерата на новия Борн, но после си казах – какво бих направил аз в подобна ситуация? Точно така, същото. В смисъл че и аз бих оставил неговите приятели и бих избягал. Все пак това е реалният живот, където Ренър е обикновен и сравнително простоват човечец, а не супергерой от някакъв измислен комикс за педерасти. Хубавото поне е, че ако някога бъде кастнат в хорър, актьорът вече има опит от първа ръка.