Преди 15 минути прекарвах петъчния си делник в заслужена дрямка и творческо безделие, а сега съм в състояние на вцепенение, съпроводено с леко треперене на дясната ръка. Ще попитате на какво се дължи тази моя метаморфоза. /стига сте питали, това да не Ви е пресконференция/ Дължи се на новината и кадрите от филма „Метаморфоза”, който освен, че има текстурите на лайно, пуснато в пасатор, е и адаптация по разказ на Франц Кафка.

17-годишен младеж /нямаше нужда и от двете пояснения, нали?/ се пробужда от мокрия си тийнейджърски сън, само за да открие, че лепкавината по слипчетата му не е продукт на нощни полюции, а нещо много по-зловещо – секрет от инсект. Защото пичът е прихванал някакъв летен вирус, който освен температура и запушени синуси предизвиква малко по-особен страничен ефект – превръща го в хуманоидна кокарача. Нека повторя за по-бавноразвиващите се от Вас – главният герой на „Метаморфоза” е юноша, който се трансформира в тлъста и мазна хлебарка, с всички приходящи към това пипалца и накрайници. За разлика от „Човешката стоножка” обаче, човешката хлебарка в „Метаморфоза“ си е действително насекомо и прави всичко, което едно достойно насекомо /или поне Джеф Голдблум/ би правило. /spoiler alert: не се превръща в супергерой, защото иначе името му щеше да е доста двусмислено – Cock-Man/ В другия край на сюжета пък са родителите на биологичната жертва, които са изправени пред философската дилема дали да помогнат на сина си или просто да си купят по-голяма палка.

Франц Кафка не го познавам лично, но съм чел някои от произведенията му /не се впечатлявайте, бях задължен от класния/ и смятам, че всеки, който се опитва да екранизира творбите му трябва да е гений или рядко тъпо парче. Режисьорът на „Метаморфоза” не е гений. Освен, ако не се е опитвал да направи 90-минутна реклама на Raid, разбира се. Инди драмата с елементи на трилър е евтина до безобразие и едва ли ще стигне до някой киноекран, така че бъдещето й е някъде по DVD-теките. Въпреки това обаче, около продукцията напоследък се слухти обилно и някои хора дори имат големи очаквания за качествата й. Кои са тези хора и защо още не са в усмирителни ризи, не ми е ясно. Специално потърсих името на хлебарката, която играе себе си, но не намерих нищо в IMDB – явно филмът отново ще действа на сигурно и ще използва хора с гумени костюми, вместо да наблегне на реализма. Като бонус, може да прегледате и краткото тийзърче в уебсайта на филма, което може да се използва и като мотивационно видео в офис по екстерминиране на буболечки. Дано се почувствате тъпо след гледането му – това ще означава, че не съм бил сам.