Днес ще говорим за една любима моя тема – американската психария, която доскоро беше в лицето на Крисчън Бейл, а съвсем скоро – ще бъде римейкната в лицето на някакъв друг лумпен. Правилно прочетохте – великата филмова компания Lionsgate, известна с колосално стойностните си заглавия, е преценила, че 11 години са нормален период, след който свободно да се изпикаят върху „Американски психар” по книгата на Брет Истън Елис.

Не знам за Вас, но аз вярвам че има нужда от закон, според който никой не бива да прави римейк на филм, чиито актьори, режисьори и сценаристи са все още живи. Така ще се спести много срам, а и ще се даде възможност да мине достатъчно време, че публиката да има нужда от модерна версия. В настоящия случай е точно обратното – на никой не му трябва да гледа нов „Американски психар”, особено след като „Американски психар 2” се оказа такава завършена фекалия. /за което виня Мила Кунис + всички останали в екипа/ Но проектът вече се готви и ще бъде под управлението на Ноубъл Джоунс. Първоначално и аз свъсих гъстата си вежда, опитвайки се да загрея кое е това копеле, но след кратък рисърч в Google установих, че незнанието ми е уважително, тъй като мистър Джоунс е типичен мистър Никой. Израсъл с режисурата на тъпи реклами и още по-тъпи музикални клипове /for example/, егото му се покачва, когато самият Дейвид Финчър го докосва по рамото и го прави second unit director на “Фейсбук”. След успеха на филма, Благородният Джоунс е решил да се пробва сам. /second unit director-ите много искат да бъдат нормални директори, но никога не успяват – само вижте „Последен изход 5”/

Патрик Бейтман води диалог с брадвата си, а фронтменът на 30 Seconds to Mars скоро ще си получи заслуженото…

„Американски психар” е притчата за един крайно интригуващ индивид на име Патрик Бейтман, който през деня се депресира и изпотява от това, че колегите му имат по-изящни визитни картички, а през нощта – обикаля гол по коридорите с моторна резачка. Историята на римейка ще пренесе героя десет години напред в бъдещето, където Бейтман ще трябва да реагира на промените в обществото със запазената си марка – добре наточена брадва и под, постлан със страници от модни списания. Римейкът очевидно ще е с нов актьор, тъй като на Крисчън Бейл вече му е писнало да играе нестабилни люде с почти еднакви имена – Bateman и Batman. Ето защо, най-важната работа за Ноубъл е да му намери кадърен заместник, защото без такъв, всичко останало по тоя филм е безсмислено. Моето предложение е Майкъл Шанън.

И за да завърша с нещо обнадеждаващо – готви се „Топ Гън 2”. Ще попитате кое е обнадеждаващото? Ами поне не е римейк, а чисто продължение и то лично с Том Круз в пилотската кабина. Ако не си спомняте оригинала, това е защото все още не сте били родени по негово време, а и защото на никой не му дреме за някакви супер красиви US пилоти /странно е, че умря баш най-грозният – „Гъската”/, които се правят на интересни с разни аматьорски лупинги. Явно зрителите имат нужда да гледат как нахакани Ф-ове омаломощават комунистически Миг-ове, на фона на първична американска пичовщина, така че сикуълът е логичен. Още не е ясно дали и други дъртаци от оригинала ще се завърнат, но според мен това е твърде съмнително, след като Вал Килмър се е превърнал в шопар за пример, а Кели МакГилис – в кисела и съсухрена бабичка. Актуалните слухове са, че продължението отново ще е режисирано от Тони Скот, а Круз е потвърдил, че „в момента се работи по него”, каквото и да означава това. Като имате предвид, че в Холивуд и работните обеди /където основно се обядва и по-малко се работи/ също се считат за „работа”, може и сами да прецените колко точно се работи по него.