„Здрач: Зазоряване” /да не се бърка със „Заразяване” на Содърбърг, който е само малко по-скучен/ приближава към родните екрани по-бясно и от кучката на Куджо, а феновете вече вибрират под пояса в очакване да зърнат своите любими горски твари. И за да подхраня малко интереса, но най-вече – защото няма какво по-интересно да правя в петък вечер, гръм да ме удари дано! – ще Ви запозная с поредната клюкина от ареала на сем. Кълън. Този път тя е на сексуална тематика или по-скоро липсата на такава, понеже самата К. Стюърт е споделила пред сп. Glamour, че горещата секс сцена между Бела и либето й Едуард е била цензурирана за нуждите на ниския рейтинг.

Точно тъй, драги мои почитатели на платоничния вампиризъм – първоначално заснетият акт на генитално сношение между двата току оженени индивида е бил толкова шокиращо дързък, че е качил рейтинга на филма до ниво R rated. Демек, под 15 годишните читатели на не-особено-художествената литература на Стефани Майър е нямало да могат да си купят безценното билетче, а това е щяло да удари приходите на филма отвсякъде. Най-вече, защото основната таргет аудитория на поредицата са точно тези под-15 годишни читатели. Ето защо, шибаната сцена /това прозвуча двусмислено, каквато бе и целта ми/ е била пре-заснета в естетически издържан вид, за да не плаши младата публика с детайлни кадри на венести чатали, пляскащи крехките мръвки на Бела. Все още не мога да си обясня анатомично как един безкръвен труп ще генерира ерекция в изящния си телесен израстък, за да изпълни съпружеския дълг, но явно някои неща е по-добре да си останат в мистерия.

Огъзената Бела чака с нетърпение своя любим да я запознае с Малкия Едуард.

Кристен Стюърт признава, че сцената била изключително въздействаща и актрисата не знаела дали участва в нормален филм или в celebrity sextape: „Беше доста странно. Все едно не правехме филм по „Здрач”. Аз си мислех: „Бела, какви ги вършиш? Уау! Какво става тук?” Беше много сюрреалистично.”  От неориентираните й слова разбираме три неща – 1. че филмът е цензурирал едничката сцена, която щях да гледам с интерес, 2. че Кристен задава въпроси на Бела в главата си /може би дори получава отговори/ и 3. че Стюърт определено не знае значението на думата сюрреалистично.

За да се получи R рейтинг, филмът е трябвало да покаже нечия пълнозърнеста цицка или нечий плешив скротум, като съм почти сигурен, че цицата не е била на Патинсън. Самата Стюърт обаче правилно е преценила как подобна сцена би била лек поп-културен шамар за невръстните зрители, които три филма са гледали сексуално пасивна селянка, репресирала емоциите дълбоко в анала си, а сега ще трябва да наблюдават реалистична дефлорация с елемент на европейско порно. Но тъй като на никой не му пука за плашещо плоската гръд на Кристи, сцената е преснимана в приличен PG-13 вид и срамотиите на двамата влюбени са умело скрити зад кадър, като на преден план са оставени само еротичните звуци на похотливи пъшкания, лъщяща пот и възбуждащи стенания. Ще ги чуем/видим след един месец, а дотогава – GO TEAM JACOB!