The Avengers are assembled

Ако знаех, че баш днес излиза този епохален за киното трейлър, нямаше да си правя труда да пускам ревюто на „Жива стомана”, защото когато супергероите говорят, дори роботите мълчат като пукали. А и на кого му дреме за железни боксьори, когато имаме самия Железен човек от плът и кръв… или по-скоро от ламарина и пластмаса. Говоря за първия, официален и величествен трейлър на очакваното от всички хора с пъпки заглавие, предопределено да се превърне в мегахита на 2012, а именно – „Отмъщачите” или „Срещата на випуска”, както обичам да си го наричам аз.

„Отмъщачите” ще остане в историята като най-мащабното творение на Marvel, събиращо на едно място най-важните супергерои, мандахерцали се някога из комиксите на Стан Лий. Освен гореупоменатия Тони Старк, вътре са набутани всички останали вълшебни уроди – Тор, Капитан Америка, Черната вдовица, Хълк и дори стрелецът с лък Ястребово око. Те се срещат за общата си мисия, свързана с обиденото момченце Локи, което смята да отмъщава на батко си, задето е по-красив и мускулест от него. Режисьор е TV подметката Джос Уидън, което определено не ми харесва, но в подобни случаи трябва да се радваме на по-малкото зло, а Уидън със сигурност е по-малкото зло от Фавро или Джонстън.

Загатнатите интеракции между циркаджиите обещават хумор и сатира, особено диалозите с Тони Старк, който явно ще се вживява като шоумена на групата. Негова е и най-абсурдната реплика, която съм чувал наскоро, а именно: „Ако не можем да защитим Земята, поне ще отмъстим за нея!” или нещо от този сорт. Не звучи особено оптимистично, нали? Колкото и чакан да беше, трейлърът показва, че количеството не винаги означава качество. Но може и да греша, понеже бях прекалено разсеян от зрелищните майкълбейски експлозии и възбуден от Скарлет Йохансон, издигнала рекламната кампания на филма във висините с двете си голи снимки по гъз и цица. Без повече празни приказки – вижте впечатляващия сетивата трейлър и се радвайте, че живеете във време, в което подобни епики съществуват.