Нека да обобщим – САЩ имат най-смелата пехота /”Black Hawk Down”/, най-великите бойни кораби /”Battleship” – coming soon/, най-готините самолетни пилоти /”Топ Гън“/ и най-популярния военен супергерой /”Капитан Америка”/. Сега се оказва, че имат и най-героичния „жив щит” в историята на армията, а именно – първата ескадрила от негри. Поне това е историята на новия филм от студиото на Хорхе Лукас – Lucasfilm Ltd., който по някаква причина е кръстен „Red Tails“, макар че истинското му заглавие трябваше да е “The Expendables from Alabama”.

Честно казано ми писна от филми, с които Америка промотира колко много неща е свършила по време на Втората световна война – винаги е някаква много важна операция, някаква супер секретна акция или невероятно витална спасителна мисия и винаги е оркестрирана и изпълнена от американци. Още малко ще излезе, че руснаците изобщо не са участвали, а само са си стояли в окопите, пиейки литри водка. Върхът на наглостта бе “Подводницата U-571”, който описваше историята за откриването на немската шифровъчна машина Енигма, без да упомене, че това всъщност е извършено от англичани. /негър, образовай се!/ Сега обаче американците наистина ги има, но този път не са кореняци от Северна Керълайна, а приходящи роби от Африка. Тяхната притча е драматична /както всяка история за онеправдани въглени/ и със сигурност някой достоен бард вече я е увековечил в поредния тъжен блус, но Лукас прави следващата крачка и показва всичко в един зрелищен и изпълнен с патриотизъм /и съвсем малко расизъм/ военен екшън.

“Red Tails” е първата негърска ескадрила, която е участвала във WWII, поради причини, свързани с факта, че никой нормален /бял/ войник не е искал да се занимава със суицидни мисии. Това обаче няма да се спомене – за сметка на това ще се спомене колко отдадени на родината си са американците и какво достойнство бушува във ваклите им сърца. А и с толкова много главни чернокожи, как да разберем кой ще пукне пръв? За режисьор е поканен Антъни Хемингуей, който е свикнал да работи както с нереалистични изтребители /”Battlestar: Galactica”/, така и с горделиви афроамериканци /”Treme”, “The Wire”/, така че той е може би най-правилният избор в целия проект. Кастът от своя страна представлява едноцветна дъга от чернота, водена от редовния Куба Гудинг Мл. /вече показал колко трудно е да си чернокож в армията на САЩ с „Мъже на честта”/, Терънс Хауърд и култовия Метод Мен, който явно ще дава „методически” указания по тънкостите на рапирането във въздуха. /интересно е, че напоследък Холивуд вкарва чернокожи певци в армията си – първо РиЯна в “Battleship”, а сега и този пън/ Стига глупости – вижте трейлъра и се насладете на прекрасните въздушни каскади, които ни очакват през януари догодина.