Помните ли онази поредица, в която няколко красиви тийнчета биват преследвани от Смърт, само защото един от тях е получил видение. Да, и аз си бях забравил за „Последен изход”, още повече щом предишната част гордо тръбеше, че наистина ще е “последна”. В Холивуд обаче няма нищо последно и това ни е уточнено с пресничкия трейлър на „Последен изход 5”, който Ви представям, поради липса на по-важна работа в този иначе късен час.

Странно е, когато в първите три филма има цифра в заглавието, в четвъртия няма /защото той вече ще е последен, нали така?/ и изведнъж получаваме пети, пак с цифра в заглавието. Явно някои хора продължават да не знаят кога да спрат. Петата серия няма да ни покаже абсолютно нищо ново, така че ако сте гледали първия филм, то значи сте гледали и останалите четири. Разликата е единствено в красотата на актьорите и грозотата на смъртните им случаи. Тук основният катаклизъм е срутване на селски мост /някой май е гледал края на „The Mothman Prophecies”/, ала резултатите пак са същите – готин пич получава прозрение, няколко щастливи люде се спасяват, но радостта им е мимолетна, тъй като Смърт има „списък” и той трябва да бъде изпълнен до края на работната седмица. За пет филма, героите така и не се научиха да не се ебават със Смърт, защото той е много злопаметен и обича бройката на труповете му да излиза точна, поради което ще използва всеки един домакински уред и инженерна контрапция, за да направи живота на оцелелите няколко прекрасни мига по-кратък.

Интересното е, че за режисьор е поставен Стивън Куейл – добър приятел на чичо Джим Камерън, работил както по подводните му епоси, така и по „Аватар”. Това дава надежди, че 3D-то на филма /нали не си помислихте, че ще минем без него?/ може да е сравнително добре направено, което винаги е чудесна новина за любителите на триизмерни разчленявания. „Последен изход 5” излиза през август в САЩ. Надявам се да не стигне до България, защото тогава единственият изход, който ще уважа, ще е изхода на киното.