Новините от света на киното продължават да ме изумяват с безумието си. Знам добре, че Холивуд филмира всичко, което попадне пред погледа на някой умствено сакат сценарист, но досега вярвах, че мишена на гаврата са само книги, комикси и пиеси. Днес обаче става ясно, че има още един формат, който трябва да бъде изнесен на голям екран и това са книгите-игри.

Честно казано, нещата които ме изкарват извън релси не са много, просто защото аз не се движа по релси, но тази новина ме накара да се сгърча на стола и изсипя кафето си върху бюрото. Никога не съм предполагал, че ще се стигне до такъв хартиен ужас, въпреки че знаех до какви низини са паднали западните творци в търсене на пресен сюжет за адаптиране. Но все пак… книга-игра? По данни на Screen Daily книжчицата е „Deathtrap Dungeon” от Йън Ливингстън /който е може би най-популярният автор на такива творби в САЩ/ и разказва за – prepare yourselves! – смъртоносно подземие с капани. Сюжетът е купен от някаква никому неизвестна компания с крайно смешен продуцент, който твърди, че в момента се пише и сценарият. Разбира се, това не означава, че заглавието ще е филм-игра, така че ние няма да участваме в сюжета, нито ще напътстваме героите, а вместо това ще си седим на кротко по седалките и ще повръщаме в скута на съседа, както обикновено.

По-притеснителното в случая е, че продуцентът Марк Холдъм има някакви фикс идеи да превръща всичко във франчайз, а по неговите думи историята наподобява кръстоска между „Убийствен пъзел” и „Гладиатор”. Точно така, прочетохте го. Според сюжета, група роби ще слизат в някакво подземие и последният жив, който излезе оттам, ще получава свободата си. Звучи като средновековна версия на Big Brother, но с повечко отрязани крайници. Истината е, че това е поредният шамар върху здравия разум на зрителите и отчаяно се надявам проектът да не види бял свят. Не че книгите на Йън Ливингстън са лоши, но айде да не се излагаме повече, а?

В тази връзка, смея да посъветвам Холдъм да прегледа и българските книги-игри, които имат много по-интересни сюжети и са писани от истински факири в областта на литературата. Все пак кой не би искал да види филмирани заглавията на Сим Николов, Георги Миндизов и Александър Султанов. Пък и самият Султанов го дава къдрав сексапил, така че нищо чудно да бъде кастнат в някоя от главните роли, стига да не си отваря устата, както прави в ето този клип.