Скот Дикерсън е режисьор, който е по-богоугодно да не съществува, освен под формата на зеленчук, защото неговото присъствие в Холивуд е опасно за киното като цяло. Ако мислите, че говоря врели некипели, просто си припомнете крашнатия римейк на „Денят, в който Земята спря” и ще се сетите какво имам предвид. А драмата е още по-голяма, когато от Deadline научаваме, че същият този мъж е надарен с шанса да режисира библейски епос с фентъзи елементи, наречен „Голиат”.

Както се досещате по крехкото име, филмът ще развива баснята за Давид vs. Голиат, която е иззета дирeктно от библейския носител, но ще съдържа много повече зрелищен екшън, отколкото дъртите евреи са си представяли някога. Нещо повече – филмът открито ще поеме по визуалната пътека на „300” и на теория ще го превърне просто в поредния безмозъчен кич, който обаче ще е не само исторически некоректен, но и религиозно обиден.

За библейски непросветените от Вас, Давид е бил селското овчарче, което в почивките между паша, се е разхождало из израелската армия и е помпало мускули на античните лежанки. Един ден обаче, филистинците атакували евреите и в продължение на няколко дни изпращали най-добрия си воин – мулето Голиат – за битка 1 on 1. Никой не успявал да надвие планината от сланина, докато внезапно малкото овчарче решило, че е дошъл неговият час и благодарение на една прашка самоделка повалил титаничния си противник с един изстрел, с което спечелил войната, а за благодарност израелтяните го провъзгласили за свой цар.

Поучителна история, която обаче може да бъде разказана точно в един епизод на „Сънчо”, така че какъв е смисълът от пълнометражен филм по казуса? Естествено, Дикерсън е на друго мнение, защото е силно надъхан от проекта с идеята да направи всичко останало, но не и достоверно разказана история. Доказателство за това е и сценарият на Джон Д. Пейн и Патрик МакКей, в който Давид е предречен за цар на Израел, а Голиат е ловец на глави, който е изпратен да го заколи. Вони на екшън с Лоренцо Ламас, така че се пригответе за много смях през сълзи. Още повече, че подобен сюжет със сигурност ще разреве множество религиозни отрепки, които няма да преживеят подобна гавра с любимата им художествена измислица.