Последната седмица във филмовия свят тече кашичка от слухове, които обикалят от ухо на ухо, за разлика от половите органи, които обикалят от уста на уста. Актуална тема в момента е кой какво ще играе и докога, тъй като по неписаните правила на добрите нрави  в Холивуд, старото поколение трябва да даде път на новото, а залязващите звезди трябва да дадат шанс на изгряващите такива. Първо ще започна с поредицата „Батман”, но не защото искам да се подмажа на г-н Нолан /вече го сторих, изпращайки му похвален имейл, в който му оставих скайпа си за връзка, без отговор до момента/, а защото знам, че повечето люде, чиято искра на разума все още проблясва в мрака, са заинтересовани от съдбата на този франчайз.

Вчера Крисчън Бейл обяви, че „The Dark Knight Rises” ще бъде последната му роля на Батман, в което няма нищо учудващо, като се има предвид, че стегнатото му тяло едва ли ще издържи още един сезон, в който трябва да отслабва принудително и няколко месеца след това също толкова принудително да се напомпва с анаболи, за да премине в прилепов режим. Решението му съответства и на това на Нолан, който също заяви, че няма да се занимава повече с маскирани урунгели и след третия филм ще приключи със серията… завинаги. Оттук насетне, търсенето за нов Батман трябва да започне, защото след края на сагата за Харолд Джей Потър догодина, на Warner Bros. отчаяно ще им трябва млекодоен франчайз, който да ги подържа. Въпросът е кой ще надене черния гумен костюм? Само феноменът Светлина знае.

Други новини идват от лагера на слабоумната притча за “свръх човека” /но не този на Ницше, а този на Ричард Донър/ а.к.а. Супермен. След новината, че режисурата на новия филм ще падне върху жилавите плещи на Зак Снайдер, една част от мистерията намери своя отговор, но сега остава друга – кой ще играе същинския Кларк Кент, като се има предвид, че селският модел Брандър Раут няма повече да се облича в трика, освен във филми на Кевин Смит. Спекулациите започнаха отдавна, спрягайки имената на Джон Хам /от сериала за алкохолици „Mad Men“/, Джо Манганиело /върколака от третия сезон на „Истинска Кръв”/, Арми Хамър /1/2 от братята Уинкълвос в „Социалната Мрежа”/, а сега – последните новини са, че Снайдер се е спрял на името на Матю Гууд /лошият хубавец Озмандиъс от „Пазителите”/. Все високи, снажни и атлетични момченца се борят за първото място – ако не друго, то поне кастингът за филма ще е сбъднатата мечта на всеки латентен гей. Официалното име все още не е избрано, но сред този калейдоскоп от мъжественост, на Снайдер ще му е особено трудно да избира заместник на Кристофър Рийв, така че му пожелавам силен дух в здраво тяло. И по-малко спартанщина.

Третият франчайз, който ще претърпи ротация е „Мисията Невъзможна”, който догодина ще изсипе върху изстрадалите ни очни ябълки поредната /четвърта/ серия за убер приключенията на убер агента, завит в секрет – Итън Хънт /да не се бърка с Итън Хоук, който е реална личност и няма връзка с тази новина/. Фактите за франчайза са, че след настоящия епизод, Том Круз ще приключи договорните си отношения с Paramount и ще се отдаде на психически нестабилен семеен живот с Кейти Холмс. Това не е някакъв шок, разбира се, не знам защо реагирате толкова попарени. Нещата бяха ясни отдавна, макар и не за самия Круз – пичът е твърде възрастен, за да подържа бързото темпо на шпионския сериал и бе неизбежно да бъде детрониран от някое по-младичко име. В случая името не само е известно, но и актьорът участва в четвъртата част с цел по-плавното му преминаване в отделен филм. Това е Джеръми Рене, по-познат на публиката като the hurt locker в „The Hurt Locker”. Господинът ще играе рамо-до-рамо с Том Круз в четвъртата мисия, като идеята на продуцентите е да го запазят като главен герой за бъдещите продължения, без публиката да се почувствува обидена, че го вижда за първи път в поредицата. Нещо такова има за цел и сенилното дуо Спилбърг/Лукас за новия „Индиана Джоунс”, но Шая Лебоф осмърдя снимачната площадка и зрителите не успяха да приемат актьорската транзакция особено добре.

И накрая, за десерт, Ви оставям с „Гарванът”, чиито рибуут се очаква през близките 2-3-4 години. Слуховете до момента бяха, че режисьор ще е Стивън Норингтън /”Блейд”/, а в ролята на не-мъртвия goth ще е говорещия-с-растения Марк Уолбърг. Ситуацията обаче вече не е такава, каквато беше, защото Норингтън е отпаднал от проекта като есенно листо, а днес и сам Уолбърг е заявил, че няма особено желание да се занимава с ролята. Но пък и кой би го винил след мащабния провал на абсурда „Макс Пейн”? Така че нещата отново се обръщат към кастинг директорите, които имат нова цел в иначе безцелния си живот – да открият достоен сурогат на Ерик Дрейвън и то бързо, преди и последните няколко “emo” фена на франчайза да загубят интереса и/или живота си.