Ако приемем, че на екранизацията на „Хобитът” хич не й върви ще бъде по-меко казано и от това да твърдим, че Джак Изкормвача е бил просто ексцентричен хирург. Истината е, че бъдещата Толкинова адаптация бе олята с почти всички възможни кинематографични уроки, като се започна със съспенса около това кой аджеба ще я режисира, премина се през драмата около банкрута на MGM и дилемите за финансирането на филма, а накрая всичко приключи щастливо с бунта на новозеландските актьори, които отказаха да работят по филма. Тук не споменавам и случая с изгорелите декори и гейските изказвания на Йън Макелън, че може и да се откаже от ролята на Гандалф, ако миризмата му на ковчег се засили, преди да са започнали снимките.

Постерът е fake – не се шашкайте!

Но както е казал народът на Средната земя – „всяко зло за добро”, защото нещата се изглаждат като елфически елек с тройка събития, наредили се едно до друго в броеница от щастие. Най-важното бе, че Питър Джаксън официално ще бъде режисьор на предисторията, което всъщност бе ясно на всички, освен на него и то още от момента, в който дел Торо се разрева като сиси гърл и избяга в мрака на болните си фантазии. Второто бе, че „Хобитът” е получил своята така мечтана „зелена светлина” /откъде идва тази цветова гама – от пачките на най-после получения бюджет или от тревата на Графството?/, а третата новина, с която ще Ви занимая днес е свързана с проблемния кастинг на филма, който вече е решен.

Според E Online! изборът на култовия лилипут Билбо Бегинс е направен и тежката дума на лекия вече Джаксън е казана. И тъй като казаната дума е хвърлен камък, в случая камъкът е уцелил невинната тиква на английския шут Мартин  Фрийман, който познаваме от невероятно тъпия опит за адаптация на Дъглас Адамс. Ето какво е казал е липосукционираният визионер по темата: „Въпреки множеството спекулации и слухове, за нас винаги е имало само един Билбо Бегинс”. Фрийман е достатъчно лицево недодялан и физически годен за ролята, така че изборът съвсем не е погрешен и въпреки, че не носи възрожденската красота на Джеймс Макавой, Фрийман е достатъчно талантлив, та да мине за хобит в продължение на два филма.

Ричард Амритидж /Торин/, Мартин Фрийман /Билбо/ и Ейдън Търнър /Кили/

Но това не е всичко, скъпи деца – селекцията на акторите е продължила и с избора на останалите миджити, които ще търчат рамо-до-рамо с Билбо в новия филм и това са екип от никому непознати хубавци, някои от които ще се превърнат в следващите Орландовци, а други ще залязат неизгрели като Били Бойд. Задругата е в следния вид – Ейдън Търнър и Роб Казински като Кили и Фили, Греъм МакТавиш като Дуалин, Джон Калън като Оин, Стивън Хънтър като Бомбур, Марк Хадлоу като Дори и Питър Хамбълтън като Глоин. Отделно от това ролята на достолепното джудже Торин е дадена на  Ричард Армитидж, който затваря капака на неизвестността.

Горепосоченият списък от имена ще се събере през февруари догодина за началото на снимките,  а дали сборният им пункт ще е в Нова Зеландия или в Източна Европа, зависи единствено от решението по казуса с мрънкащите профсъюзи. Също не е ясно и дали Макелън и Съркис още не са се отказали от съответните си роли, така че драмата трябва да продължи поне още няколко седмици. Естествено, какво са няколко седмици за филм, който се готви в продължение на почти 5 години? Изводът е един – филмът идва, а след него и потопа. /все пак премиерата му е декември`2012/