„A long time ago, in a galaxy far far away“NOT!

Новините от дълбокия космос никога не свършват, а дори напротив – пътуват по-бързо и от Светлината. На фона на вчерашните непубликувани снимки от „Star Wars“, които аз пък взех че публикувах на качествения си блог, сега идват нови мистериозни открития, свързани с джедайската поредица на Жорж Лукас. Но нека първо Ви задам един въпрос – помните ли какво казва Оби Уан Кеноби, когато междузвездната задруга се приближава към „Звездата на Смъртта“ на Дарт Вейдър? „Това е луна!“ – казва тъпичкият още Люк, докато Оби Уан го поправя – „Това не е луна. Това е космическа станция!“ Освен, че тази реплика се е превърнала в една от най-емблематичните за цялата „Star Wars“ сага и милиони фенове я шепнат в приключенските си сънища, тя може би ще се окаже и нещо много повече – ще се окаже вярна.

Защото една от луните на „властелина на пръстените“ Сатурн май не е точно това, на което прилича. Става въпрос за спътника Mimas, чиито снимки любимците от NASA публикуваха наскоро, но под един доста странен ъгъл, показващ че това всъщност може би е копие на вездесъщата Dark Star станция, която Дарт Дейдър използваше да девастира планети на дневни начала. Ако Оби Уан бе жив в момента, определено щеше да се зачуди какво по дяволите става и определено щеше да започне да медитира по темата, но за нас – простолюдието – остава само да разгледаме сателитните снимки и да спекулираме. Както добре виждате, луната си изглежда като луна – сива, мрачна и изпълнена с множество кратери. Един от кратерите обаче генерира основния интерес и това е масивната дупка на повърхността, наподобяваща странно много на имперската космическа станция. Да, става въпрос точно за онзи отвор, от който станцията изстрелваше енергийния си лъч, с който евапорираше разнообразни планети, само защото Дарт Вейдър е бил изнервен, че му е изстинало кафето.

Но това не е всичко – нърдовете от NASA са достигнали дори отвъд нормалната фенбойщина и са пуснали термален скенер на небесното тяло, откривайки нещо още по-загадъчно, а именно – топлинни източници, които приличат на разтворената паст на Pac-Man, който е на път да изяде червената точка, която пък се пада точно някъде в епицентъра на гореспоменатия кратер. Съвпадение? Най-вероятно, но пък що за съвпъдение, нали? Почитателите на сагата със сигурност са надули гащите от радост, докато по-интелигентните от Вас най-малкото са били впечатлени от приликите. Явно животът наистина имитира изкуството, защото преди време точно от NASA бяха пуснали снимка на прозореца на TIE Fighter, интегриран в купола на Световната космическа станция, или просто гениите в NASA са ултимативни гийкове и се чудят как да си оправдаят финансовите средства, които Лукас им налива ежегодно, за да му рекламират филма. Както и да е, разгледайте снимките и преценете сами. Сега остава да намерят някоя пещера с останките на Йода и ще се гръмна, честно.