Тъй като искам да гледам доста филми, но си пускам едва десетина, от които издържам може би един-два, а и не ми се заимава да пиша километрични ревюта за всяко едно нещастие, с което съм зацапал харда си, то ще отделям по един абзац за филмите, които съм успял за изгледам докрай, но не са ми направили особено впечатление, че да ги ревюирам по-сериозно, а и защото са вече дърти за хайп/хейт. Днес съм Ви приготвил три заглавия, които имах честа да прегледам през последната седмица с особени усилия.

LEFT BANK (2008)

„Left Bank“ или „Linkeroever“ е историята на някаква неосъзната пикла, която тренира спортно бягане, но в същото време става жертва на демонични сили, които искат да я сакрифицират в името на Великото Зло в мазето на една жилищна кооперация. Филмът е белгийски и може би е ставал за нещо на родната си почва, но лично аз го изтърпях едва-едва и съм доволен, че се насладих на две качествени nude сцени, защото иначе щях да го спра още на средата. Атмосферата е мрачно урбанистична и доволно депресираща. Филмът се опитва да има някакъв супер скрит и философски смисъл, заигравайки се с мотивите за реинкарнацията и смисъла на живота and shit, но в крайна сметка си остава поредния евтин опит за европейски хорър, който може да прегледате, но определено е по-вероятно да не догледате.

3.8/10


„EL HABITANTE INCERTO“ (2004)

„Неканеният Гост“ е испанско заглавие, а испанците заслужават адмирации, когато решат да правят атмосферични трилъри с минимум актьорско присъствие и максимум съспенс. Този случай не е точно такъв, макар че на моменти имаше потенциал за нещо доста запомнящо се. Сюжетът се върти около някакъв социално дегенериран архитект, който живее в супер мащабната си къща сам. Една вечер, някакъв непознат иска да му използва стационарния телефон и… така и не си тръгва от къщата. Нашият пич го търси близо 20 минути филмово време, започвайки да се чуди дали непознатия не живее паралелно с него в къщата, след което обаче ролите се разменят по доста странен начин, а финалът е доста очевиден, като се има предвид емоционалните проблеми на главния герой. Като цяло, не лошо филмче, което обаче не си струваше надеждите ми.

5.4/10


CARGO (2009)

„Cargo“ е плахият опит на Швейцария в дебрите на научната фантастика. Филмът ни запознава с екипаж на товарен кораб, който носи материали за Станция 42. Главната героиня е лекарка, която иска да събере пари и да отиде във вечно зелените пасбища на планета, на която хората са се преместели след упадъка на Земята. За нещастие се оказва, че звездолетът не пренася точно строителни материали, а нещо много по-пошло  и изпълнено с мистерия, а лекарката открива, че  нищо не е такова, каквото изглежда, защото в космоса никой не може да те чуе как спиш от скука. Да, филмът е меко казано скучен и след доброто начало, върви постепенно към откровена досада, която към края вече избива на нерви. Посланието е елементарно и природозащитно, но изпънението – не чак толкова. Гледайте го, само ако сте фенове на сай-фай жанра или искате да видите дали филмите на братята швейцарци са по-точни от часовниците им.

3.9/10

Очаквайте още кратки филмови впечатления следващата седмица.