Напоследък сме заливани от триизмерни излишъци, като цунами над бедно рибарско селце, без да имаме възможност за ропот, нито за отказ, защото 3D-то е голяма работа, видите ли. И донякъде беше така във времето, в което 3D филмите се брояха на пръстите на лявата ръка на Алф, но сега – във време, в което всеки един шибан филм излиза в 3D без видима причина, на хората меко казано им втръсна от перманентния главобол. Сега обаче, нещата отиват дори отвъд, а Холивудската наглост добива все нови висоти. След като преди време, Ви разказах как по-голяма част от големите кинеплекси в САЩ смятат да разширят киносалоните си с повече 3D зали, за сметка на 2D такивата, сега получаваме нов мултиизмерен шок, изтипосан в „Wall Street Journal“ – цените на билетите ще поскъпнат.

Мда, ако си мислехте че 11-12 лева за билет на 3D филм е много за българския джоб, какво ще кажете, ако научите че в най-близко бъдеще, билетите в САЩ на парче от населението ще станат близо $20? Как бихте реагирали и Вие, ако разберете че дистрибуторите вдигат цените и се наложи да платите с близо 25% по-скъп билет за някакъв филм, който довчера не сте знаели че съществува, а днес сте задължени да платите над 20 лева, само за да го гледате с кирливите 3D очила, които очевидно се бършат веднъж на 13 прожекции. Аз лично едва успях да отделя 12 лева за „Аватар“ и със зор успях да спестя толкова за „Алиса„, а камо ли да го правя за всеки филм оттук-нататък и то с още по-скъпи цени. Гледането на 2D вече добива все повече смисъл, нали така? Е да, някои филми наистина ще си заслужават третото измерение и е възможно дори да се прежаля и да платя 20-25 лева за билет /макар и да се съмнявам/, но това са истинските 3D филми, които са заснети като такива, а не жалките 2Dto3D преработки, от които после боли мозъка.

От Холивуд веднага се оправдаха, че високата цена на билетите е катализирана от по-високите разходи за направата на 3D филм. Аре стига бе? И това го казват, след като още преди месеци излезе информацията, че една конверсия от 2D в 3D струва не повече от $5-10 милиона? За филм с бюджет от $180-200 милиона, това е като ухапване от не особено активен комар. Струват ли си допълнителните 20% за билет? Това е все едно да оставяш бакшиш на келнер, който ти се е изпикал в супата. Аз лично ще започна доста да се замислям за следващите си 3D прожекции, защото третото измерение е просто поредният трик на някои хора да точат пари от зрителите, без да им дават нищо в замяна, освен шарени картинки, на които да се радват децата. И в заключение, ето и една доста интересна статия, която да Ви покаже защо дните на 3D-то са отдавна преброени и манията му скоро е на път да залезе. Дано!