Мел Гибсън е твърде стар за тази работа и явно самият той започва да го осъзнава, особено след като първата му главна роля от почти десетилетие насам, накара филма да изгуби пари, вместо да спечели. „The Edge of Darkness“ бе прекалено мрачен, скучен и драматичен, за да спечели вниманието на масовия зрител, който вече бе наситен визуално от „Аватар“ и подобните нему феерии, поради което дори имена като Мартин Кембъл и Рей Уинстоун не успяха да спасят заглавието от провала. И сега, Мел Гибсън започва да се чувства несигурен във възможностите си не само като актьор, но и като режисьор, защото наскоро е обявил пред LA Times, че следващият му режисьорски проект може би ще е и последният му филмов.

Мел Гибсън събира муза за новия си филм.

Г-н Гибсън няма нужда повече да участва във филми, защото е постигнал максимума, на който е способен – има огромно богатство и популярност, на която всеки на неговата възраст би завидил, а да не говорим и кариера от десетки класики. Много хора очакваха, че дядо Мел ще се насочи ексклузивно към режисирането, защото всички филми, които е направил до момента са били неоспоримо качествени, но актьорът явно смята, че вече е уморен или изчерпан за това поприще, поради което смята да се откаже от киното като цяло. Новият му филм ще носи миризмата на некъпани викинги и в него ще ни огрява лъчазарната усмивка на Лео Ди Каприо. „Това е първият филм, който исках да направя и мислех за това още като тийнейджър“. – казва Гибсън и после добавя, сякаш не му вярваме. – „Не, сериозно – това е първият филм, който изобщо съм искал да заснема.“ – след което драматично заявява: –  „И мисля, че ще ми бъде последният. Това е проектът, към който винаги съм се стремял, още от младини и когато го приключа, това ще бъде краят.“

Гибсън тренира усилено с най-добрия си приятел – бобъра Уилсън.

Дали това са само публицистични каскади от негова страна, в стила на Алек Болдуин и Виго Мортенсен, или са рекламни трикове, с които да буустне авторитета на бъдещия си филм още отсега? Не знам, но истината е, че реномето на Гибсън спадна критично след като бе заловен да кара пиян и обществото се наслади на цветистите му коментари по случая тогава, но и наскоро – когато нервните писъци на една шаврантия разделиха Гибсън със съпругата му от 30 години. Така че, Лудият Макс явно има доста причини да не се появява пред медиите, но се надявам да размисли, защото всеки си има кусурите, а неговите не са чак толкова фатални, за да се превръща в холивудски изгнаник. Ето какво е казал още Гибсъна за новия си режисьорски проект: „Когато учех за историята на английския език на 16 години, бях запленен от викингите. Представях си как звучат, как си говорят и ще се стремя да го покажа във филма. Но това си е предизвикателство, защото никога не съм гледал добър филм за викинги. Истинският проблем ще е да направя образите им симпатични, защото те всъщност са били истински чудовища.“ Е, след като успя да покажеш южноамериканските туземци на „Апокалипто“ в относително добра светлина, въпреки че основните им забавления са били човешките екзекуции, то вярвам че и в този случай ще успееш, дядо Мел. Лично аз очаквам поредния исторически епос, изпълнен с кървища и леонардовска красота, но нека не казвам големи приказки, защото е все още рано за дебати, а самият Гибсън е психопат, който може да си смени мнението три пъти до началото на снимките.