Тазгодишните награди „Оскар“ ще миришат на продуцентска урина и това е ясно още отсега. И може би единственото, което щеше да разведри тягостната атмосфера нямаше да е печалният опит за стендъп хумор от страна на водещите Болдуин и Мартин, а чистата и нецензурирана простотия, от която холивудчаните имат спешна нужда, за да слязат малко на земята и да осъзнаят колко всъщност са зле. И точно заради това, в сценария на церемонията е имало предвиден цял пародиен скеч с участието на Саша Барън Коен и Бен Стилър, с който скеч да се иронизира събитието на годината – „Аватар„. Оказало се обаче, че Камерън е голям темерут, който не разбира нито от хумор, нито от самоирония, поради което целият скеч бил премахнат, за да не се обиди чичо Джим. О да, как смеете да обиждате самия Него? Кои сте Вие, че да пародирате божествената Му аура? Той напсува собствения си фен, а Вие искате директно да го осмеете в ефир? Засрамете се, о неразумни юроди!

По данни на New York Magazine планът бил следния – Саша Барън Коен е щял да се дегизира в амплоато на женско на`ви /със съответвия син телесен цвят и примитивни одежди/, а Бен Стилър е щял да служи като преводач на междугалактическата й реч. Впоследствие обаче Коен е щял да се ядоса на Стилър, че не превежда правилно думите й и в разгара на страстите е щял да заголи корема си и да покаже, че той/тя е бременна. И което е по-зле – бебето щяло да е от Камерън, а Коен е щял да започне да се кара на бащата и да му държи сметка, като в епизод от „Шоуто на Джери Спрингър“. Да, идеята не е от най-умните, но все пак говорим за най-величествените филмове награди на годината – защо трябва да си умен, когато може да си оригинален? Скечът обаче бил видимо обиден за Камерън, поне по думите на продуцента Бил Механик /ебати името, btw/ който лично е премахнал сценката от церемонията, а Саша Барън Коен дори нямало да присъства на наградите и щял да си ги гледа на спокойствие в Лондон.

Сега, не знам дали Камерън наистина е такова лишено от хуморна жлеза дърво, но поведението му определено го прави да изглежда като неандерталец, по отношение на леката ебавка и самоиронията. Да, той е велик филмов полу-бог, да неговият филм вече подмина $700 милиона приходи в САЩ и е най-доходоносният епос на всички времена, но… все пак? Да се вземаш насериозно в Холивуд не е особен плюс, независимо кой си, а Камерън си го позволи още преди 13 години, която ни в клин, ни в ръкав се самообяви за „Крал на Света“. Е, добре, но едно е да си „крал“, а съвсем друго „диктатор“ и чичо Джим трябва бързо да реши като какъв иска да го приемат хората. Лично на мен, скечът не ми звучи като кой знае каква обида и всичко щеше да се размирише бързо, ако Камерън бе проявил малко елементарен професионализъм, но вече е късно за това, а неземно гениалният режисьор може да бъде спокоен, че името му няма да бъде опетнено, докато седи сред гостите на церемонията и чака да си чуе името в категорията за „най-добър филм“ и „най-добър режисьор“.

Интересно ми е как би реагирал Камерън, ако скечът беше допуснат на „Оскар“-ите. Той е тих и смирен интелектуалец, но предполагам, че нервите му нямаше да издържат и сигурно щеше да направи нещо такова: