Вчера Ви пуснах един трейлър на една книга за един президент, който освен радетел на свободата е бил и убиец на вампири. Кой да ти знае, нали? Книгата „Abraham Lincoln: Vampire Hunter“ на абсурдистичния писател Греъм-Смит обаче е придобила такава популярност, че в момента се обсъжда официалното й адаптиране в пълнометражен филм. Явно трейлърът е бил достатъчно надъхващ, за да накара някои от костюмарите в Холивуд да си зададат логичния въпрос /същият, който зададох и аз вчера/ какво ли би излязло от игрален филм по темата. И в частност, големите имена, които са заинтересовани от проекта не са Уве Бол или Джон Карпентър, както някои от Вас биха презюмирали, а самите Тим Бъртън и Тимур Бакембардов.

Линкълн е президент, който е готов за рисковете на професията си.

Творческото дуо ще го дават продуценти на филма и явно ще искат да се възползват от краткотрайния успех на първата книга от същия автор – „Гордост и Предръзсъдъци и Зомбита„, която също ще бъде филмирана догодина с участието на Натали Портман в главната роля. За момента няма име, селектирано за режисурата на епика от подобен магнитуд, но тъй като Стивън Спилбърг от няколко години безуспешно се опитва да филмира автобиографията на Линкълн, може би точно това ще бъде проект като за неговите умения. Истината е, че подобна литературна гавра може много лесно да изпадне в касов провал, особено за хора с интелект над средния, така че бъдещите адаптации на историческите хорър сюжети трябва да бъдат много внимателно поднесени на публиката.

Тази новина може да послужи като катализатор и на българското книгоиздаване, което и без това е в социален колапс от години насам. В тази връзка, предлагам на творческите умове на България спешно да започнат да пишат за приключенията на „Петко Воевода срещу Ламята Спаска“ или „Тодор Живков: Убиецът на Вещици“.