Св. Валентин е празник, който някои приемат за излишен, други за прекалено популярен, трети за неправилно празнуван, докато четвърти чакат цяла година за него, защото имат неистовата нужда някой да им демонстрира любовта си, чрез материални дарове и прескъпи букети от цветя. И тъй като това е блог за кино, който всячески се опитва да касае обществено актуални теми, то просто нямаше как да не Ви представя точно днес класация с най-добрите романтични филми правени някога. Да, нали не очаквахте, че съм забравил този светъл ден от календарната година, в който милиони жени се разтапят при вида на кутията с бонбони, или пък изпадат в нервна криза, ако любимият им забрави да им подари картичка с романтично послание. И в тази връзка – след няколкоминутен онлайн рисърч, стигнах до една класация, която най-точно отговаря на романтичния жанр в киното и точно с нея мисля да Ви занимая сега, преди повечето ми читатели да са изпаднали в любовен/алкохолен делириум.

За да ми направи услуга, сайтът movie-moron.com /?!/ е сътворил една детайлна класация от миналата година, която обаче все още е актуална и днес. Те са събрали 20-те най-добри филмови романси в историята, но тъй като не ми се занимава да ги поствам всичките, ще огранича списъка само до първите десет, а който от Вас има мерак, може да разгледа пълния и подробен лист самостоятелно ето тук. И така, десетте най-велики романтични истории на всички времена са:

1. Casablanca (1942)


2. Gone with the Wind (1939)


3. West Side Story (1961)


4. The Notebook (2004)


5. An Officer And A Gentleman (1982)


6. An Affair To Remember (1957)


7. Titanic (1997)


8. Pretty Woman (1990)


9. Romeo + Juliet (1996)


10. The African Queen (1951)


Както виждате, повечето от заглавията са сътворени преди раждането на родителите Ви, а в два от филмите участва Лео The Каприо, което явно го прави един от най-романтичните актьори на всички времена. Или не, не знам. Лично аз нямам мнение по темата, защото от романтичните филми получавам обриви /или поне от тези, които се вземат прекалено насериозно/, но пък винаги ми е интересно да наблюдавам какво харесват масите, така че тази класация всъщност е голям плюс, а който от Вас е пропуснал някое от горните заглавия, може да си поправи грешката  тази вечер. И така, скъпи приятели, с тези плахи думи Ви пожелавам приятно изкарване на празника, независимо дали на 14.02 сте влюбени/загубени/алкохолици/именници или рожденици. Аз също смятам да запразнявам, а докато ме няма, Ви оставям с настоящия музикален поздрав на Браян Адамс, който отново /и естествено/ е от филм и макар че самият филм не е включен в списъка, то поне песента от OST-то му е романтична. Наздраве!