Сложете си изкуствените зъби и пудрата за бузи, мили деца, защото днес ще Ви занимая с нов казус, свързан с любимата на всички объркани в сексуалността си тийнейджъри, а именно – серията „Здрач“. Както добре знаете, шокът от гледането на последния екземпляр от поредицата „Новолуние“ бе съизмерим почти с експириънса на „Аватар„, но за още по-тъпи пубери. Споменавам заглавията в едно изречение, защото ироничното е, че и двете бяха анатемосани от Ватикана и то в рамките на няколко месеца. Съвпадение? Най-веротяно. Сега обаче, за да вкара още съспенс във фенгърлските си зеници, но и за да открадне още няколко милиона долара в трезора на франчайза, студиото Summit Entertainment, което беше наказателно отговорно за вампирската лудост, е сътворило цял документален филм, наречен: „Twilight in Forks: The Saga of the Real Town“.  Както и самото име загатва, ще се занимаваме с битовите проблеми на истинския град Форкс, където се развива действието на филма и ще се запознаем с гледната точка на селяните му, които са гледали върколашко-вампирската гоненица от първа ръка. Ако има желаещи, можете да видите и краткия трейлър на документалния филм ето сега:

Да, и аз си повърнах в устата, не се притеснявайте. Но това не е основният шок от тази новина. Докато от Summit са си прали гащите, опитвайки се отчаяно да си вдигнат реномето, едно друго вражеско филмово студио е направило невъобразимото – създало е свой собствен документален филм… на същата тема. Добро нагнетяване на напрежението, нали? Алтернативната компания се вика Topics Entertainment и хорицата от нея са решили къде на майтап, къде насериозно да изплагиатстват идеята от Summit и да представят личното си мнение по топика, заснемайки филма с името: „Forks: Bitten by Twilight“. Не искам да оправдавам полу-криминалните им действия, но няма как да не призная, че тяхното заглавие е по-сполучливо. И сега, според TMZ, двете компании отиват на съд, защото както добре знаем – накрая трябва да остане само един.

Проблемът е в това, че двата документални филма са не само идентични по смисъл, но и използват почти еднакви символи, логота и картини, за да презентират продукта си, а Summit искат да спрат вражеския филм от пускане, защото настъпвал интелектуалната им собственост. Не знам за Вас, но когато аз се сетя за „Здрач“ и на мен ми излизат само ограничен брой символи, с които да го обрисувам – луна, нощ, мрачна гора, виещ вълк и т.н. Така че е напълно нормално двата филма да изглеждат сходни визуално. Онлайн има доста обложки на двете DVD-та, така че може да се разгледате и да проверите сами. Във всички случаи обаче, истерията по „Здрач“ още не е утихнала, така че пазете малолетните си дъщери от прекомерно гримирани интелектуалци или още по-зле – от голи до кръста мускулести селянчета.