Онзи ден Ви казах, че за култовата роля на Конан в рибуута на варварския франчайз се надпреварват трима актьори, всеки от които по-зле от предишния. Но ето, че моралната дилема на режисьорът Маркус Ниспел вече е решена, защото по данни на Deadline Hollywood актьорът, който ще презентира образа на новия Конан вече е селектиран и това е… /та дам!/ … Джейсън Момоа. Сега, лично на мен този избор ми се струва три идеи по-погрешен от това да бяха кастнали произволен български циганин, но все пак мимолетният бюджет на продуцентите ги е ограничил достатъчно, че да се възползват от най-евтиния избор. Момоа е преборил другите си претенденти за ролята, един от които беше Кейлън Луц /“Здрач“/, който на визия приличаше повече на бивш охранител, отколкото на настоящ актьор, но едва ли му е било особено трудно. Със същата сполука, Ниспел можеше да вземе за ролята и Киро Скалата и дори нямаше да му се налага да му плаща пътните, защото филмът и без това ще се снима в България.

Джейсън Момоа прилича повече на „Хищника“, отколкото на Арнолд Шварценегер, но явно „когато няма хляб и баницата е хляб“.

Но както и да е, решението е окончателно и Джейсън Момоа ще бъде новият ни Конан. Това обаче не решава основния проблем на Ниспел – че има по-малко от два месеца до началото на снимките, а е кастнал само един актьор. И тъй като Конан е всичко друго но не и човекът-спектакъл, то на режисьорът ще му е нужна бърза преценка и събиране на актьори от кол и въже, за да може да се вмести в сроковете. В тази връзка е и плъзналият слух, че ролята на бащата на Конан /Корин, водачът на кимерийците/ е предложена на Мики Рурк. Не знам дали това е вярно, но нищо чудно и да е, защото Мики Рурк е идвал в България и познава „терена“. А сега сериозно – ако слухът се окаже верен, то това ще бъде много интересен избор от страна на г-н Рурк, защото ролята на бащата на Конан е епизодична и завършва с брутална смърт, така че не знам дали след очаквания успех на „Iron Man 2“ Мики ще иска да пада отново до нивото „филм-сниман-в-България“. Още нищо не се знае със сигурност обаче, така че пъзелът има време да се подреди до март месец.