Както феновете на култовия сериал „Изгубени“ знаят,  стартът на новия/последния му сезон е насрочен за 02.02 и съответната дата се очаква с неистов интерес от милиони еректирали гийкове, които трепетно жадуват да видят развръзката на любимата си телевизионна енигма. И за да направят нещата още по-мистериозни, уродите от „Bad Robot“, /респективно уродът Дж. Дж. Ейбрамс/ са извършили полу-еретичен акт, с който да надъхат почитателите си дори отвъд пределите на човешкия ум, представяйки им нов картинен ребус за разгадаване.

The „Lost“ Supper №1

Говоря за двете промоционални снимки на героите от сериала, възпроизвеждащи небезизвестната картина на Лео The Винчи „Тайната Вечеря“, в която /уж/ са се опитали да внедрят хинтове и подсказки за туиста на сериала. Напълно нормално и дори очаквано, при условие че доста мислители тръбяха още преди години за видимите библейски препратки в сезоните на „загубения“ сериал. И ето, че изведнъж интернет преля от колоритни презумпции, спекулации и разсъждения за скрития смисъл на снимките. Различни реномирани блогове и списания сътвориха собствените си теории за посланията на шотовете и то за отрицателно време, което показва че „Изгубени“ все още има доста стабилна фен-база. Но ако искате да им четете теориите на конспирацията, можете да си ги потърсите в Google, защото на мен не ми се занимава. Ето какво аз забелязах в двете снимки.

The „Lost“ Supper №2

Това, което дори умствено изостанал монах може да види, е че в първата снимка героите са подредени в съответната религиозна позиция от „Тайната Вечеря“, в центъра на която виждаме захиления Джон Лок, което би трябвало да го прави… Джийзъс! Всички погледи са насочени към него, включително и на палавия Саид, който ако трябва да бъдем художествено акуратни, се пада точно на позицията на г-н Юда Искариотски. Дали това ще има някакъв ефект върху развитието на сюжета, още не знам. Забелязва се също така присъствието на тъпата блондинка Клеър, която изчезна от сериала през последните 2 сезона, но явно на финала ще се по/завърне с гръм и трясък. На втората снимка героите гледат към нас, но местата им са леко рандомизирани, макар че в центъра отново е Лок и принадлежащата към него Света троица: Джак, Кейт и Сойър. Интересна вметка за тези от Вас, които искрено се интересуват от любовния равнобедрен триъгълник на техните взаимоотношения, е че и на двете снимки Сойър е очебийно облегнат към Кейт, докато Джак е в компания от кочове. Дали това говори, че в крайна сметка русичкият реднек и луничавата крадла най-после ще се вземат? Ще разберем това тази година, а дотогава – вижте за сравнение още две подобни снимки, репрезентиращи творбата на Да Винчи, но промотиращи други сериали, а именно – „The Sopranos“ и „Battlestar Galactica“.