Уродливият ми колега Роджър Ебърт, който се слави в САЩ като един от еталоните на кино-ревюистиката и филмовия анализ отново подава главица в медиите с крещящата си нужда за внимание. Този път обаче, човечецът е решил да ни запознае с личния си списък с 20-те най-добри филма за 2009 година, според доста скромното му мнение. Холивудският гений е разделил филмите на две категории /мейнстрийм и независими/, всяка от които съдържа по 10 филма в себе си. За момента Ебърт ни е сервирал десетте си избора от първата – и по-интересна – категория, а именно – мейнстрийм заглавията. Ето ги и тях, по азбучен ред:

1. Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans
2. Crazy Heart
3. An Education
4. The Hurt Locker
5. Inglourious Basterds
6. Knowing
7. Precious
8. A Serious Man
9. Up in the Air
10. The White Ribbon

Както виждате и сами, г-н Ебърт определено не вдява особено от кино, след като в един списък на специално селектирани десет филма е турил и фекалията „Knowing„, но кой съм аз, че да дава акъл на такова легендарно екранно гуру, като него. Както и да е, това са личните му фаворити за годината, които – ако забелязвате – почти съвпадат с фаворитите за Оскар, което определено не го прави особено оригинален в избора си.

Странно е, че в списъка го няма „Аватар„, нали така? Е, отговорът на Ебърт в случая е лесен. Той го е наградил със „специалната си награда на журито“ или както там си нарича имагинерните призове. По негови думи обаче: „Това не означава, че той е най-добрият филм на годината, а просто че e спечелил „специалната награда.“ Не знам за Вас, но думата „специален“ в английския език има и други значения, свързани основно с умствено болните хора, така че твърдението на Ебърт може да се приеме доста двусмислено.