Какво ли няма да измислят тъпите американци, за да продадат един филм на колкото се може повече разглезени зрители, опропастявайки го неумишлено по този начин. След като преди време стана ясно, че новата екранизация на „Шерлок Холмс“ има вероятност да бъде 3D, никой не реагира особено активно, защото през последните години хората не само свикнаха, но дори им втръсна, че всеки божи филм вече се прави в третото измерение, независимо дали е целесъобразно или не. Сега обаче, премиерата на филма ще направи нещо иновативно, което евентуално ще се отчете като следващата стъпка в кино-щуротиите, а именно – подвижните седалки. Мда, колкото и тъпо да звучи, новината е факт – в селектирани кина в САЩ филмът „Шерлок Холмс“ ще бъде показан в салони, оборудвани със странни контрапции под формата на движещи се киноседалки. Плюсовете на тази инжинерна технология са, че в динамичните сцени на филма, седалките ще се мърдат, заедно със случващото се на екрана, а в статичните сцени ще си стоят неподвижни, както логиката повелява.

Тази смела маневра е опитвана и преди, но без особено значим успех. Сега обаче, нивото на техниката е по-напреднало, което ще позволи по-плавна симулация на движението от страна на седалката. Използваната система се нарича D-Box Motion Code и ще позволява на бедния зрител да съпреживява екшън сцените, защото няма да има друг избор, когато седалката му започне да се тресе неистово по време на филма. Трикът е бил да се получи перфектна синхронизация между кадрите на филма и самата седалка, за да може движението да бъде извършето точно в правилния момент. Звучи сложно и наистина е, но въпросът е дали изобщо има смисъл. Защо ли? Защото – нека бъдем честни – „Шерлок Холмс“ едва ли е точно филмът, върху който да се използва тази система. Колкото и интересен да е, той си остава просто един криминален трилър, като екшън сцените му ще са ограничени да няколко ръкопашни схватки или преследване с файтони. Едва ли си заслужава да се тресем по седалките си, само за да усетим ударите по лицето на Робърт Дауни Мл. в реално време. Друг, по-ефектен и зрелищен филм, би бил по-подходящ кандидат за тази технология, но кой съм аз, че да давам подобни мнения, все пак?  Да не говорим, че подобни фокуси ще бъдат доста опасни за здравето и дрехите Ви, ако си купите нещо за ядене/пиене в киното и докато жадно сърбате пепсито или нагъвате мазните пуканки, изведнъж задникът Ви се разтресе наляво-надясно.

Но както и да е, самият факт, че Холивуд се опитва да разчупва малко филмовия експириънс е похвален, макар че само времето ще покаже дали това е бил най-адекватния метод за презентация на подобен филм.