Вече отлично би трябвало да знаете, че един филм не е наистина тъп, докато не бъде споменат в блога ми с нужното отрицание. А кой би бил по-подходящ кандидат за тази титла, от един наистина покъртителен със слабоумието си филм, който не само че бутна летвата на наивността с един замах на високото си токче, но и принизи стандартите за хоръра до невъобразими низини. Сега сигурно се чудите кое ли е това заглавие, което отново ме е зашлевило по едрите бузи с безмерната си глупост. Няма нужда да спекулирате, защото тази есен има много тъпи филми, но много малко от тях са с Мегън Фокс, а този е именно с нея. Точно така, става въпрос за „Тялото на Дженифър”, или хорър-комедията, която бе промотирана от месеци, наблягайки на курвенската мутра на кака Мегън и на сценарните умения на авторката на „Джуно”. Дали тази комбинация от талант и визия обаче е довела филма до успех? Според Вас?

jennifersbodyПостерът загатва известна доза перверзност, която има за цел да доведе лапетата до масова полюция.

„Тялото на Дженифър” е комедия на ужасите или по-скоро ужасна комедия, написана от творческото перо на грозната проститутка Диабло Коди. Не, не си мислете, че я обиждам, само защото я мразя. Г-ца Коди практически е била стриптийзьорка с единия крак и едва ли не момиче на повикване – с другия, докато не е написала свърхинтересния си сценарий за неумишлено обременената „Джуно”. След изненадващия успех на драмедията с иритиращата Елън Пейдж, Диабло започна да добива масова популярност в Холивуд с екстравагантната си натура и оригинален начин на писане. Това накара младата сценаристка да получи 30% бууст на егото си и да започне да се взема прекалено насериозно. Особена реклама й направиха и плъзналите в нета нейни голи, полу-голи и облечени снимки, заснети в пре-холивудския й период на „екзотична танцьорка” в селските клубове на САЩ. Скритата й женска агресия, манталитет на кучка и неебателен бит, я направиха известна. Но това нямаше никаква връзка с таланта й като сценаристка. Защото в „Тялото на Дженифър” тя не само, че няма елементарна представа как се пишат персонажи и развиват сцени, но и показва нагледно, че „Джуно” е бил еднократен хит, който г-ца Диабло никога няма да повтори, колкото и пъти да си покаже пиърсинга на нянките. Драмата на рекламната кампания се състоеше, че свързваха прекалено много филма с креаторката на „Джуно”. Може би точно заради това, хората очакваха много, много повече – ако не смисъл /защото филмът няма такъв/, то поне някакво ниво на оригиналност /защото филмът няма и такова/. Втората драма на заглавието е, че е злоупотребило с Мегън Фокс като главна актриса, двигателен механизъм и основно оръжие за привличане на зрителите.

diablo-cody-nude-02Това е сценаристката Диабло Коди – not bad for a whore, right?

Да, че Мегън Фокс е изродена за тази си роля, се знаеше още на половината на първия „Трансформърс”, когато зрителите разбраха, че Майкъл Бей има набито око за нешлифованите екранни курви. Впоследствие реномето на г-ца Фокс продължи да расте и да се развива в амплоато на злобна кучка, ядлива пача и не особено умна мърла. Е, да – всичко това на фона на секси телце и завидни женски форми, които много от нас са сънували, докато са се докосвали в мрака. Но визията е едно, а талантът друго, а всички знаем, че Мегън има спешна нужда от преливане на второто. Във филма, тя играе повече от зле. Играта й е насочена основно към шаврантийските маниери и държание на нимфоманка. Всичко останало около персонажа й ще бъде забравено, още през първите петнадесет минути, защото ролята на Дженифър няма пълнеж, освен разбира се масивната й гръд. Въпреки това обаче, Мегън е първият и окончателен избор за героинята и перипетите на нейното стегнато телце. Филмът се нарича „Тялото на Дженифър”, но всички знаем, че всъщност става въпрос за „Тялото на Мегън” и повечето са го гледали имено заради него. За нещастие обаче, ще разочаровам по-възбудените от Вас, защото филмът болезнено не отговаря на името си. Т.нар. тяло на Дженифър се мярка прекалено за кратко и прекалено в гръб. Така че, ако очаквате нова ера в кино-голотата, по-добре си забършете покапалата слюнка в крайчеца на ехидната Ви усмивка и се примирете, че това е R-rated хорър, в който тялото на Дженифър е неприятно облечено. /Единствените „голи“ снимки от филма, са тези от снимачната му площадка на една от сцените, които може да си припомните ето тук./

Филмът е комедиен хорър и вторият ми такъв след „Zombieland”, за последните два дни. На фона на уродщината с Уди Харелсън, очаквах че и тук ще се насладя на свежарски хумор и сюжет, който ако не ме уплаши, то поне да ме забавлява, докато текнат финалните надписи. Не знам как да Ви го кажа, но „Тялото на Дженифър” не успява да се справи с нито една от тези иначе елементарни задачи. Хорър частта му е доста постна, неефектна и меко казано – скучна. Сюжетът ни разказва за две BFF-ки в типичната американска гимназия, които са неразделни от деца и бля-бля, докато една вечер, Дженифър се заиграва с някаква окултна рок-група, която я принася в жертвоприношение на някакъв сатанински бог, защото я помислят за девствена. Да, точно така, те помислят точно Мегън Фокс за девствена. И точно в това е драмата на лирическите им герои, защото по неписаните правила на демонологията, ако объркаш девственица с курва по време на сатанински ритуал, демонът  се вселява в жертвата и я превръща в сукубус. И така, без да има вина, че е толкова атрактивна, Мегън/Дженифър се оказва със зъл демон в гащите си, който демон има нужда да се храни със страха и телесата на млади и възбудени момченца. Една от жертвите дори е безволево индийско циганче, което няма нито една реплика и умира, докато се осъзнае като личност. Сюжетът не е особено оригинален, но имаше премис да бъде едновременно забавен и интригуващ. Само че, г-ца Диабло явно е играла стриптийз в часовете по „структура на сценария”, защото колкото и обещаващо да започва филма, някъде по трасето всичко отива по дяволите и филмът се превръща в буламач на простотията. Откъм комедийна гледна точка, нещата също не розовеят. Хуморът е видимо пре-тийн насочен, с някои жалостиви препратки към детската суб-култура, /в лицето на „Хана Монтана”/ а диалозите между героите са извадени от магарешки анус, като малките оригинални подмятания са удавени от тонове посредствени и клиширани диалози.

29920903-29920906-largeСцена на филма, която показва двете главни героини във времето, в което още са първи дружки, а едната не се е превърнала в кучка от Ада.

Изобщо, сценарият е еквивалент на тоалетна хартия. Годен е за еднократна употреба, но като го почнеш, става толкова намачкан, че нямаш друг избор, освен да го захвърлиш в коша с презрение. Въпреки че е хорър филм само за пички, „Тялото на Дженифър” носи типичната тийн атмосфера на хорърите от 90-те години, който е приятно носталгичен и може би щеше да спаси филма, ако не беше пробит с харпуна на неадекватността. Сюжетни дупки, алогични действия, двуизмерни персонажи, безбожна развръзка – това са само някои от термините, с които могат да се определи историята на филма. Но, някои от Вас ще изпищят, че това все пак е комедиен хорър, който явно няма за цел да се приема насериозно. Да, донякъде това е така, но за разлика от „Zombieland”, който не се взема насериозно, но въпреки това е изграден адекватно и с пълнокръвни образи, то „Тялото на Дженифър” е като извадка от безполовите мечти на отритната тийнейджърка. Напълно нормално, при условие че режисурата, сценария и главната роля са поверени на комплексирани жени. Целият филм е трибут към женската тийнейджърска ярост, възбуда и хормонален дисбаланс – той се води от това и се крепи на него. Забележете първата реплика във филма, която го определя и като таргет аудитория: „Hell is a teenage girl”. Какво повече трябва да говорим, освен факта че женският демон Мегън Фокс асимилира еректирали тийнейджърчета, с което се задоволява?

В ролята на най-добрата приятелка на Дженифър /която естествено е нейно обратно копие – смирена, леко грозновата и непопулярна/ ще видим ококореният взор на Аманда Зайнфрид, която гейовете от Вас познават от мюзикълчето „Мама Миа!”. Тя играе ролята на здравият разум и активната сила на филма, която разкрива пъкления план на Мегън Фокс и се опитва всячески да го възпре. Аманда играе по селския тертип, опитвайки се да балансира собствената си загриженост към някогашната си приятелка, с осъзнаването на факта, че е станала другарка на човекояден демон. В тази връзка, филмът силно набляга на женското приятелство и обичта между две отколешни съученички. Ако не сте разбрали колко точно са близки двете момиченца, ще го осъзнаете в друга от сцените, с която филмът се промотирше, а именно – лесбийската целувка между двете актриски. Тази сцена е толкова излишна от сюжета и ненужна за развитието на филма, колкото излишна беше ролята на самата Мегън в „Трансформърс 2”. В един момент, след псевдо-интимен диалог, двете мадами почват да се мляскат в близък план за няколко секунди, след което всичко приключва ненадейно и нещата продължават в нормалния си ход. Интересно решение, г-це Диабло – вярно е, че лесбо-целувката си свърши работата и ми поду гащите за няколко вълшебни мига, но това е доста евтин трик, който не Ви прави чест като креаторка. Предпочитам голото „Тяло на Дженифър”, отколкото краткотрайни лесбо-сцени, които повече дразнят, отколкото правят филма търпим.

29920888-29920891-largeМегън Фокс левитира в реално време. Забележете надписа долу вляво – нима не описва най-пълно кариерата й до момента?

Краят на филма е банален на няколко нива, защото прави някои от най-основните грешки за жанра – клишето и алогичността. Няма да Ви спойлвам какво се случва, защото ще Ви оставя да се насладите сами на творческия гений на г-ца Диабло, която превръща края на филма в стандартния тъп girl`s revenge quest. Жалостта струи отвсякъде, докато Мегън Фокс се опитва да изнасили приятеля на Аманда, защото на финала се разбира, че момичешкото приятелство е вечно, но само ако между тях не застане завистта от чуждия мъж. Интересен поглед към женските взаимоотношения, които отново доказват, че мъжката /платонична/ дружба е най-силна. В тази връзка, ще се насладим на неориентирана секс сцена между Аманда и неполнълетното й приятелче, който неопитно ръга детската си чушка с въпроса „Да не ми е прекалено голям?” В една от крайните сцени пък, когато Аманда с обилна доза справедлив афект забива една ножовка в гърдите на Дженифър, тя пита екзистензциалния въпрос: „В цицата ли ме уцели?” Да, определено ще има хумор, драги зрители, но хуморът ще бъде от куртоазия, а усмивките ще бъдат на жал, а не на одобрение.

Е, стига толкова мегаломания. Ако Ви се гледа забавен хорър, може да пропуснете този. Ако Ви се гледа страшна комедия, също може да се дистанцирате от това заглавие. Защото „Тялото на Дженифър“ е тийн-филм, който не става дори за тийнейджъри, защото омешва твърде много, за твърде малко време, и по твърде неадекватен начин. Само някакъв латентен хомосексуалист с цигулка в ръка и его до небесата може да изпита удовлетворение от гледането на подобна пикоч. Печален филм, който принизи натрупания ми напоследък толеранс към Холивуд и показа че сюжетите за млади курви не са популярни извън порноиндустрията, а Мегън Фокс все още не може да играе дори и себе си. И в тази връзка, чернокосата трансформаторка има нужда да преосмисли бъдещето си и да реши дали не е по-добре да стане колежка на Саша Грей. И без това актьорските й заложби са достатъчни точно за една встъпителна сцена, а след това в играта влизат други – по-интересни – части от тялото й.

3.1/10