Всички знаем, че Уилям Дефо е един от най-енигматичните и притесняващи актьори в Холивуд, като неговият неоспорим талант може да се конкурира единствено с очевидното му психическо разстройство. Не, ебавам се – пичът е стабилен, но ролите му напоследък – не са. Някои от Вас все още помнят как му порязаха чурката в „Антихрист“, което малко актьори биха приели доброволно, дори и в името на един доказан „творец“ като Ларс Фон Трир. Но ролите на Дефо от последните години не са нищо в сравнение с това, което е можело да се случи с него преди 20 години, а именно – да се превърне в човека-прилеп. Да, според MTV е имало немалка вероятност Тим Бъртън да избере именно Дефо, а не Майкъл Кийтън за оригиналния Батман от 1989 година. А сега затворете очи и си представете Уилям Дефо в черната гумена маска с рогцата – не Ви ли се струва леко плашещ този образ? Лично на мен острите черти и заплашителна усмивка на Дефо ми се струват повече като модел за един Жокер, но въпреки това не можем да спорим с Тим Бъртън, защото той поне може да си избира правилно уродите.

QeAgUWRGgMpr76he9VЕто един алтернативен Батман, който може да доведе някои от феновете си до заслужени кошмари.

В интервю пред MTV, Дефо е признал че: „Много отдавна ми предложиха ролята на Батман. Не ми е приятно да говоря за подобни неща, защото ако не си ги спомниш добре, все едно говориш глупости. Но аз ги помня. Имам опит с подобни неща.“ Ако се замисли човек, Дефо нямаше да е лош Батман – може би нямаше да е по-простодушен от Вал Килмър и определено нямаше да е по-педалски от Джордж Клуни, но със сигурност Дефо щеше да надкачи Кийтън по доста показатели. Да не говорим, че мрачният и депресиращ Батман, който Христофор Нолан се опита да ни представи в „Черния Рицар“ отговаря точно на излъчването на Дефо. Може би точно заради факта, че му е била предложена ролята на супергерой, чичо Уилям се нави да играе злодея в първия „Спайдърмен“, където се справи изненадващо добре, като за тъпа комиксова адаптация. Е, вече е късно за актьорски ротации, но ако Крисчън Бейл реши да не си поднови договора за евентуални продължения, Дефо може би все още ще има мерак да облече прилеповия костюм.

И за да завърша с нещо весело, което хем е по темата, хем не точно – вижте едно кратко пародийно клипче на кретените от College Humor, което показва как точно Батман успява да се скрие от хорските погледи. Или в случая – как се опитва…