Отдавна не се бяхме сещали за който и да е от прекалено многото филми за Конър МакЛауд, нали? Е, време е да поправим тази грешка или поне е време други хора да я поправят вместо нас и най-вече – против волята ни. Защото в момента се подготвя поредният римейк на 80-тарски франчайз и в случая това е серията „Шотландски Боец“. Новата версия ще е дело на Summit Entertainment, но което е по-страшно – ще бъде поредната сбирка на режисьора Джъстин Лин и продуцента Нийл Мориц. Тези двамцата приятели нямат нищо, с което да се похвалят или поне нищо, което да оправдава възраждането на митологичен франчайз от подобен магнитуд. Лин е познат единствено с последния епизод на „Бързи и Яростни„, а Нийл Мориц е познат с това, че е навсякъде, където става въпрос за второразрядно кино. Така че от тяхната комбина не очаквам нищо добро, макар че едва ли могат да се оплачат от липса на стабилна история под краката си.

HighlanderКристоф Ламбер в добрите си години.

„Късметлии сме, че имаме тази невероятна възможност да подновим един от най-великите франчайзи,“ казва Патрик Уошбъргър, съ-председателя на Summit Entertainment. „Нийл и Джъстин са доказали неведнъж, че могат да направят интересен и вълнуващ блокбастър.“ На какво основание говори тези неща г-н Уошбъргър, не е ясно, защото аз лично не мога да се сетя за нито един „вълнуващ блокбастър“, който съм гледал наскоро и който е съдържал което и да е от имената на Лин и Мориц в себе си. Но както и да е, грешките в Холивуд зачестиха от известно време, като разликата тук е,  че тази все още има време да бъде поправена, защото новината е още първоначална и не се знае какво ще стане докато започнат фактическите снимки.

Припомням на по-младите и боледуващите от дълготрайна амнезия, че в оригиналния филм „Шотландски Боец“ се разказваше притчата на келтския воин Конър МакЛауд, който е безсмъртен и обикаля по света, биейки се с други себеподобни, защото според таглайна „накрая трябва да остане само един“. Безсмъртните люде са известни с това, че не могат да умрат по начин, различен от отрязването на витална част от тялото им, а в случая – главата. В хита от 80-те години ни забавляваха Кристоф Ламбер и Шон Конъри, но при новата версия все още няма никаква информация за каста. Целта на Мориц и Лин не е да рибуутват сюжета, а да го обогатят и доразвият, което би трябвало да изключва появата на който и да е от оригиналните актьори. Да не говорим че те вече са на възраст, в която не е хубаво да се допускат до снимачна площадка.