Помните ли „Индиана Джоунс и Кралстовото на Кристалния Череп“, още познат като „Индиана Джоунс 4“, но познат най-вече като „Индиана Джоунс и бруталното му содомизиране от Джордж Лукас, докато Стивън Спилбърг гледаше отстрани и биеше чекии“? Аз лично се опитвам да репресирам спомена от това преживяване, което не само че застреля от упор детето-в-мен, но и доказа нагледно, че когато един актьор е над 60 години, с него не бива да се правят повече сикуъли. Както и да е, филмът спечели почти 6 пъти повече от бюджета за направата му и се превърна в един от най-чаканите продължения за последните 10 години. Това бе и единственият плюс на тази приключенска приказка за геронтофили, която прати героя на Харисън Форд в трета глуха и уби цялата символика на персонажа му, превръщайки го във възрастна бавачка на мазния Шая Лебов. Изобщо, това бе филмът убиец на трилогии, който затвърди златното правило, че четворката е фатално число в киното.

Сега обаче, кошмарът на много фенове е на път да се сбъдне… отново. Днес самият Харисън Форд е споделил пред сп. People, че историята на петата част на „Индиана Джоунс“ е обсъдена и одобрена и в момента Лукас работи по нея. Да, ще кажете, че това се мърмореше отдавна, но сега вече е потвърдено от устицата на самия Индиана и изпълнява функцията на официално изказване, изпълнено с достоверност. „Сюжетът на новия Индиана Джоунс започва да добива форма“, твърди поодъртелият приключенец, „Стивън Спилбърг, Джордж Лукас и аз приехме за какво ще се отнася петият филм и Джордж работи усилено в момента. Ако сценарият е добър, ще бъда много щастлив да облека костюма още веднъж.“

george_harrison_stephenСветата троица Лукас-Форд-Спилбърг в различен стадий на застаряване.

Първо, сценарият определено няма да е добър, щом го пише Лукас и второ – чичо Форд, ти си на 67 години. Докато филмът се заснеме ще бъдеш на 70. Що за Индиана Джоунс ще си, за Бога?!  Изобщо, настъпват все по-мрачни времена за любимия на много интелигентни хора франчайз и нещата стават все по-зле с всяка следваща уж-добра новина. Явно обаче креаторите са осъзнали какво еретично произведение на езическата култура са сътворили в лицето на четвъртата част и затова бързат толкова да си измият ръцете с нов филм, който да върне старата слава на неумиращия професор-доктор на науките.

И накрая ще завърша с един десерт. В същото интервю Форд е споделил, че няма никакво намерение да преминава към режисурата, както някои негови колеги направиха, когато осъзнаха, че хората вече се страхуват от лицата им пред камерата. „Режисурата е твърде трудна, дълга и нископлатена работа“, е заявил дядо Харисън, „Да си добър режисьор е най-трудната работа на света. Аз не съм достатъчно търпелив за това. И не обичам да съм шеф.“ Силни думи, г-н Форд, особено от човек, който е изгрял в Холвуд, цепейки дървесина. Както и да е, Форд твърди, че се радва на семейния си живот и предпочита да прекарва време с децата си /на възраст между 8 и 42 години/ и с тъпата си жена Калиста Флокхарт. Дали това ще попречи на предстоящия му ангажимент, свързан с носенето на камшик и кожено яке? Дай Боже!