Повечето от Вас вече са гледали трейлъра на „Аватар“ и си имат едно наум за това какво да не очакват от пълнометражния филм след 3 месеца. Целият хайп, генериран от празните приказки на Камерън за кинематографична революция и епохални нови висоти в 3D технологията очевидно е бил преувеличен, което не прави чест на белобрадия старец. Но ето, че в интервю с художника и дизайнера на извънземните същества Na`Vi във филма – г-н Jordu Shell – признава открито какви точно са били намеренията на взискателния Джеймс към съществата на загадъчната планета Пандора и по-специално – критериите му за женския персонаж Neytiri. „Джим има много обикновен език“, разказва Shell, „Той искаше тя да е много красива. И помня, че в един момент каза, че иска да постигне ефекта… зрителите да пожелаят… да я чукат.  /буквален превод: „the audience has to want to fuck her“/ Край на цитата. Нещо неясно?

Neytiri

За мен изводът е един – Камерън се оказва един талантлив извратеняк, който подсъзнателно роптае за секс със сини елфи и този филм е бил неговата сбъдната мокра мечта. Но оттук идва и въпросът – защо, за Бога, му е на някого от зрителите да иска да прави секс с извънземна котка? Толкова ли са загорели хората, че да мечтаят за съвкупление с иноземски уроди, когато на Земята има толкова добронамерена прясна мръвка? Не знам, но Камерън определено се показва като гениалния ексцентрик, чиито талант върви ръка за ръка с тихата му лудост. Shell допълва, че: „Ето затова аз направих нещо, което не бих искал точно да чукам, но поне е наистина красиво извънземно.“ Художникът казва също, че ако зависеше от него, дизайнът на извънземните във филма е щял да бъде доста по-различен, но всички знаят, че не е хубаво да се репчиш пред самообявилият се за „King of the World“.

От трейлъра не може да се види добре, но визията на женският елф определено не ме възбуди. Дано 3D-то да пооправи малко сексуалността й, защото ако теорията на Камерън се окаже вярна, мъжката половина от кината ще пъшка учестено при всяко нейно появяване в кадър. Тази новина ме кара да се замисля отново за твърденията на Камерън, че филмът е „революционен“. Ако става въпрос за кинематографичната му стойност, Джими определено е в грешка, но от друга страна – нима няма да е революционно синята елфка да покаже крехките си 3Д нянки пред цяло кино с деца?

Вие преценете, а ако искате разгледайте пълното интервю с Jordu Shell, което може да намерите ето тук.